POSLEDNJE REČI VIRDŽINIJE VULF ĆE VAS SKAMENITI: Napisala je ovo svojoj jedinoj ljubavi i napunila džepove kamenjem!

Virdžinija Vulfbila je mnogo toga – lepa, pametna, pomalo ekscentrična, talentovana i – duboko nesrećna. Od depresije je bežala čitavog života, a manične napade ublažavali su periodi spokoja kada je nekome sa strane moglo i izgledati da je srećna.

Engleska književnica i jedna od ključnih modernista u književnosti 20. veka život je završila utapanjem u reci kada joj je bilo 59 godina. Strah od ludila za koje je mislila da joj se približava i rata koji je besneo žirom sveta bili su previše za njenu nežnu dušu.

Svoje poslednje pismo, oproštaj od života, ali i čoveka koga je verovatno najviše volela, posvetila je suprugu Leonardu Vulfu.

Virdžinija Vulf

Sve samo ne običan brak

Virdžinija i Leonard bili su sve samo ne običan par. Venčali su se 1912. godine posle samo nekoliko meseci poznanstva i ostali zajedno sve do tragičnog kraja njenog života.

Ipak, govorkanja su počela takoreći odmah posle medenog meseca. Zli jezici su pričali da brak skoro da nije ni “konzumiran”, da je Virdžinija frigidna, a Leonard androgen.

Pa ipak, par je bio srećan. Osnovali su izdavačku kuću “Hogarth Press”, pisali i uživali u zajedničkom životu i društvu istomišljenika okupljene u danas čuvenu umetničku grupu Blumsberi. Narednih dvadesetak godina Virdžinija nije imala ozbiljnije zdravstvene probleme, a Leonard je brinuo o njoj.

Činilo se da mu nije smetalo ni kada se ona, verovatno po prvi put u životu, istinski zaljubila i to u ženu! Vita Sekvil-Vest bila je desetak godina mlađa od Virdžinije i njih dve su se upustile u ljubavnu vezu iako Virdžinija ni u jednom trenutku nije planirala da ostavi Leonarda. Naprotiv! Kada god bi pisala o njemu govorila bi kao o “savršenom suprugu” iskazujući duboku naklonost, poštovanje i ljubav.

Poslednje pismo

Pismo Virdžinije Vulf

Na kraju, upravo je Leonard bio taj koji je bio u njenim mislima na kraju. Njemu je napisala poslednje pismo.

Najdraži,

Virdžinija Vulf utopila se 28. marta 1941. godine nedaleko od kuće koju je delila sa suprugom koji je u trenutku njenog samoubistvabio odsutan. Telo je pronađeno tek 18. aprila. Njen pepeo Leonard je sahranio ispod bresta u dvorištu njihove kuće.

(Stil.kurir.rs/Istorijskizabavnik)

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

OVAKO JE DOŠAO KRAJ “PORODICE”: Noć koja je zauvek promenila Srbiju dugujemo NJEMU! (FOTO/VIDEO)

Read Next

MUDRE MISLI SVETIH LJUDI: Sve poteškoće u molitvi izviru iz jednog uzroka -iz toga što se moli kao da Bog nije prisutan!