Poslednja u nizu kritika Olimpijade je zbog Hirošime, javila se i kriza smisla

Japanski mediji javljaju da će predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah 16. jula posetiti Hirošimu i pokloniti se senima žrtava atomske bombe u tamošnjem Memorijalnom parku.

Bah će razgledati i muzej u tom parku koji čuva sećanje na stradanje civila od atomskog bombardovanja, što se vidi kao želja rukovodstva MOK-a da istakne doprinos Olimpijskih igara i olimpijskog pokreta uopšte svetskom miru i razumevanju među narodima.

Izgubljeni smisao

Većina komentatora u Japanu taj potez Tomasa Baha, međutim, stavlja u kontekst krize smisla sa kojim se suočavaju Olimpijske igre u Tokiju i taj veliki svetski sportski događaj uopšte.

Naime, olimpijada u Tokiju u Japanu je interno shvatana kao prilika da se domaćoj i stranoj javnosti demonstrira stepen oporavka područja na severoistoku zemlje koje su pre deset godina razorili veliki cunami i kontaminirala radijacija oslobođena iz reaktora teško oštećene nuklearne centrale Fukušima 1. 

Takođe, slično drugim olimpijadama, i igre u Japanu trebale su i da pokažu sposobnost grada i države domaćina da na najbolji način organizuju logistički najsloženiji planetarni događaj i omoguće im da inostranstvu prikažu sopstvena tehnološka dostignuća i čari svoje kulture.

Šire, u svetskim razmerama, nakon izbijanja pandemije korona virusa, a naročito, nakon pojave prvih vakcina, japanski zvaničnici i funkcioneri MOK-a počeli su da govore o olimpijadi u Tokiju kao događaju koji će biti poput svetla na kraju dugog tunela borbe protiv kovida ili čak simbolična prekretnica koja će označiti početak povratka normalnom životu i napaćenom čovečanstvu doneti preko potrebnu radost i opuštanje.

Međutim, u međuvremenu planetom su se proširili novi, zarazniji sojevi koronavirusa, a u mnogim zemljama, uključujući tu i domaćina Japan, vakcinisanje je zakasnilo. Usled toga, u Tokiju je otkazano gostoprimstvo navijačima iz inostranstva, a ograničeni su i veličina stranih sportskih, političkih i novinarskih delegacija i broj domaćih posetilaca borilištima. 

To je sve učinilo da olimpijske i paralimpijske igre u Tokiju izgube navedenu svetlu, optimističku simboliku i čak postanu događaj visokog rizika po bezbednost lokalnog stanovništva, takmičenja koja će, možda, indirektno, kroz eventualni rast broja zaraženih i obolelih, dovesti i do gubitka ljudskih života.  

Pošta žrtvama A-bombe ili reklama za olimpijadu i MOK? 

Štaviše, pred olimpijadu u Tokiju postalo je izvesno da će igre 2032. biti dodeljene australijskom gradu Brizbejnu kao jedinom kandidatu. I prethodna dva turnira, u Parizu 2024. i Los Anđelesu 2028. dodeljena su bez međusobnog takmičenja gradova, jer nije bilo drugih kandidata. 

To svedoči o padu interesovanja za olimpijade, koje su sve glomaznije kada su u pitanju broj disciplina i učesnika i shodno tome sve skuplje, zbog čega prouzrokuju brojne nedoumice u vezi opravdanosti ulaganja, pa i masovno nezadovoljstvo građana i društvene sukobe.

U Riju oni su se uglavnom odnosili na nedostatak društvenog ulaganja u zdravstvo i prosvetu u poređenju s ulaganjem u sport, a u Tokiju na epidemiološku sigurnost i veliko zahvatanje iz lokalnog poreza koji plaćaju njegovi stanovnici.

Tu se javila i kriza smisla – koja je poenta održavanja olimpijada ako one sve više služe kao instrument za dokazivanje ekonomske i političke moći država, kao opojna fešta taštine koja pravi rupe u budžetima i reklamna pozornica za krupni kapital, a pritom, uz ograničenu sportsku korist koja se ogleda u privremenom rastu popularnosti određenih disciplina i izgradnji infrastrukturnih objekata skupih za održavanje, ugrožavaju opštu dobrobit
lokalnog stanovništva, te potencijalno ugrožavaju živote?

Čini se da služba za odnose sa javnošću MOK-a na to pitanje odgovara onim što bi se, u zavisnosti od ugla gledanja, moglo protumačiti kao iskreni potez u skladu s tradicijom olimpijskog pokreta, ali i kao zloupotreba strašne patnje žrtava iz Hirošime za sopstvenu promociju, ili isforsirano održavanje olimpijade na aparatima za veštačko disanje. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Vučić: Stav Srbije – Kosovo nikad neće dobiti stolicu u UN

Read Next

Ribari osujetili krijumčarenje pola tone kokaina u Alžir