Poslanici pozdravljaju zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda

Poslanik Srpske napredne stranke Đorđe Dabić ističe da zakon predstavlja “ekonomski patriotizam”.

“Tako se čuva srpski seljak, konkretnim merama. Mi sada pravimo okvir da se srpski proizvod standardizuje, brendira, da naša deca u školama imaju srpske proizvode”, rekao je Dabić.

Naveo je da se zakonom brani poljoprivrednik, ali i utiče na to da srpska ekonomija ide napred.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević ističe da se zakonom reguliše važan sektor ekonomije i jedan od razvojnih prioriteta Srbije.

“Poljoprivreda je u najtežim trenucima prehranila ovaj narod, pa i u periodu korone. Mogli smo tada da se oslonimo na sopstvene resurse i tradicionalne prijatelje”, rekao je Milićević u Skupštini Srbije.

Naveo je da je zakon rezultat potrebe da se trajno, na zdravim osnovama uredi poljoprivredna proizvodnja, da se merama uredi to tržište i da se zaštiti domaća proizvodnja.

Poslanica SDPS Samira Ćosović kaže da Srbija do sada nije imala ovakav zakon koji je, dodaje, neophodan da bi se uredilo tržište poljoprivrednih proizvoda i kako bi se uskladili propisi sa propisima Evropske unije.

Prema njenim rečima, zakon će omogućiti zaštitu poljoprivrednim proizvođačima s obzirom na to da će se trgovina između njih i otkupljivača definisati ugovorima.

Objasnila je da se zakonom uređuje i položaj otkupljivača, odnosno moraće da uplate depozit kako proizvođači ne bi ostali “kratkih rukava”.

“Svi učesnici u lancu će se naći u sistemu na zakonom regulisan način”, rekla je Ćosović.

Jedinstvena Srbije će podržati Predlog zakona o utvrđivanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji je podnela Vlada Srbije, rekao je poslanik JS Dragan Marković Plama, navodeći da se prvi put dešava da će država reagovati kada se desi poremećaj na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

“Pozitivno je to što je ministar rekao da ćemo sačuvati proizvođače mleka tako što će škole u Srbiji da kupuju srpsko mleko i srpsko voće i povrće, što do sada nije bilo”, naveo je Marković.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić ocenio je da je predloženi zakon o utvrđivanju tržišta poljoprivrednih proizvoda od vitalnog značaja za poljoprivredu, ekonomiju, za društvo u celini, posebno za poljoprivrednike.

Zukorllić je rekao da se tokom pandemije koronavirusa videlo koliki je značaj poljoprivrede, da je počelo da se razmišlja o tome da li će biti dovoljno proizvoda za preživljavanje.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Toplotni talas u Kanadi: Oboreni temperaturni rekordi (foto)

Read Next

Vučić, Zaev i Rama: Tražimo slobodno kretanje ljudi, roba i kapitala širom regiona