POSADITE JE I SVI ĆE VAM ZAVIDETI NA LEPOTI DVORIŠTA: Ovo je biljka sa najlepšim lišćem na svetu!

Bugenvilija (lat. Bougainvillea spectabilis) je drvenasta, ukrasna penjačica iz porodice noćurkovki. Poznata je i pod imenima bogumila, bugenvilja, bugenvileja, bugenvila.

Iako sam cvet bugenvilije nije ugledan, njeno pricvetno lišće (brakteje) kojih ima u različitim nijansama boja od narančaste i žute pa sve do nijansi ružičaste i ljubičaste doprinose da biljka izgleda lepo i raskošno.

Boje pricvetnog lišća se menjaju kako biljka stari, pa tako, tokom vremena, nijanse poprimaju svetliju ili tamniju boju.

Najraskošnije i najbujnije su bugenvilije stare od 4 do 5 godina kada dostižu vrhunac svoje lepote i obogaćuju svaki prostor.

Osim po karakterističnim bojama i ponašanju listova, vrste možete prepoznati i po samoj bujnosti i visini. ugenvilija može da bude do 25 metara visoka i prečnika 6 metara.

Poreklom potiče iz Južne Amerike, a sama niče i na suptropskim i tropskim prostorima.

Bugenvilija

Vremenski uslovi sadnje: sunčano, puno svetlosti

Vrste bugenvilija

Bougainvillea spectabilis

Osim lišća, stabljika je takođe prekrivena dlačicama s velikim i zakrivljenim trnjem čime postaje prepoznatljiva svima.

Bougainvillea glabra

Priperci su trouglastog oblika i najčešće ljubičastih nijansi iako se mogu naći i u belim, lila, ledeno ljubičastih i ružičastih tonova. Cvetovi variraju između bele i krem boje, a trnje joj je tanko, kratko i zakrivljeno na vrhovima. Cveta nekoliko puta u godini, a najbolja je za gajenje u cvetnim saksijama.

Bugenvilija

Bougainvillea peruviana

Priperci su zaobljeni te crvenkasto-ljubičaste oli ružičaste boje, a cvetovi su joj žuti. Trnje je uspravno i kratko. Kao i Bougainvillea glabra cveta nekoliko puta u godini.

Sadnja bugenvilije

Sadnja bugenvilije se preporuča u jesen da bi se tokom preostalih toplih dana, do zime, biljka dobro ukorenila.

Sadi se najmanje 30 cm od zida da bi imala dosta mesta za razvoj i rast, a zbog bujnosti i visine zahteva debelo i čvrsto stablo. Dubina na koju se sadi treba da bude od 10 do 15 cm dublje nego sadnja u cvetnoj saksiji jer će tako biljka lakše da podnese hladno vreme i nalete vazduha.

Razmnožavanje bugenvilije

Biljka zahteva redovito zalivanje, a savršena temperatura za ukorenjivanje je između 23 i 27 stepeni. Reznice zahtevaju položaj na kojem ima mnogo svetla, ali nije ih dobro čuvati na južnoj strani. Osvetljenje treba da bude indirektno, a vazduh u prostoriji ne sme biti suv.

Кada mlado lišće počne da raste, biljka se ukorenila pa je potrebno presađivanje u veću saksiju ili ju presaditi vani. Na dno saksije dobro bi bilo staviti stiropor. Ako želite presaditi bugenviliju u baštu, morate izabrati vreme kad temperature počinju rasti, obično tokom marta.

Bugenvilija

Da bi što bolje i duže cvetala zahteva plodno i rastresito tlo koje dobro propušta vodu, a najbolje bi bilo da ju posadite na mesto gde će barem pola dana biti na direktnom suncu, a pola dana u senci.

Gajenje bugenvilija

Ako bugenviliju preko zime držite u zatvorenom prostoru, vazduh ne sme biti suv kako joj ne bi otpalo lišće i cveće. Za uspešno gajenje bugenvilije veoma je važno smestiti ju na svetlo, prozračno i sunčano mesto.

Preporučena temperatura je do 10 stepeni, mada zdrava i održavana biljka može preživeti i na -7 stepeni. Preko zime bugenvilija miruje i ne zahteva puno vlage, dovoljno je da ju zalijete jednom u svake tri do četiri nedelje kako se koren ne bi osušio.

Ipak, krajem januara počinje zahtevati obilnije zalivanje i više temperature nego u zimskim uslovima. Jednom kad koren očvrsne i biljka naraste, ne treba joj puno vlage, ali je važno da joj zemlja ne bude potpuno suva.

Održavanje bugenvilija

Izanci kod ljubičaste vrste prikraćuju se odmah nakon cvetanja kako bi nastavila cvasti i zadržala oblik.

Bougainvillea glabra cveta na mladim izbojcima pa ih je leti potrebno skraćivati i do nekoliko puta, dok se kod ružičastih vrsta s dlačicama na listovima režu samo oni koji su predugački. Kod nje se početkom zime obavezno režu svi izdanci koji su narasli dužinom glavnog stabla. Tako se biljka neće iscrpiti, a ostavlja se granje koje će na proleće oblikovati njenu krošnju, a na leto procvasti.

Postoje i vrste koje cvatu na dvogodišnjim izbojima u proleće pa se njih obavezno obrezuje leti.

U vreme cvetanja zahteva barem 5 sati direktne sunčeve svetlosti. Ako ju držite u zatvorenom prostoru, najbolje će joj odgovarati popodnevno sunce i južna strana.

Bugenvilija je jako jednostavna i zahvalna biljka kada joj se pruži dosta svetlosti. Nije zahtevna po pitanju đubrenja, ali neki preporučaju đubrenje barem jednom mesečno. Bugenviliju je najbolje đubriti kombinovanim skompostom odmah u proleće kada se premešta na otvoreno.

Bolesti i štetočine bugenvilije

Upotreba bugenvilije

Istorija bugenvilije

Na Havajima ju zovu đavoljim cvetom zbog crvenih priperaka i trnja, a koriste ju za izradu tradicionalnih venaca koje dele u znak dobrodošlice. Veruje se kako bugenvilija u većini država simbolizuje dobrodošlicu.

Bugenvilija je nacionalni cvet Grenade, a venac bugenvilije, unutar kojeg se nalazi sedam crvenih ruža nalazi se i na grbu ove karipske države.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

SUDBINA SPSKOG KNEZA JEZIVIJA JE OD NAJGOREG KOŠMARA: Umro u teškim mukama, ime mu danas malo ko pamti!

Read Next

Doživi Schweppes luksuzna iskustva i prefinjene sitnice