Porodično nasilje u Italiji sve prisutnije – prijava moguća i tokom šopinga

Ženama koje su žrtve nasilje ne tako retko je teško da prijave u kakvoj se situaciji nalaze. Nekada zato jer im bračni partner kontroliše telefon, nekad jer ih prati ili kontroliše gde idu u svakom momentu.

Pre izvesnog vremena jedna žena od 32 godine je pozvala policiju i rekla da joj je potrebna pica i dala je adresu na koju da joj se donese.

Zapravo je, nakon što ju je partner nekoliko puta udario pesnicom te je ona nekako uspela da ga smiri, pozvala policiju u nadi da će shvatiti da joj je potrebna pomoć. Umesto pice, došli su policajci i uhapsili njenog partnera, shvativši da je ona u nevolji i da niko ne zove 112 greškom, niti da bi naručio picu već da se radi o očajničkom potezu žene koja je rekla da je strahovala da će te večeri biti ubijena.

Taj inovativni projekat šaltera u tržnom centru rođen je u saradnji “Coina” i “Fare x Bene”, udruženja koje sa svojim timom psihologa žrtvama nasilja nudi vreme, informacije, savetovanje i koje već duže vreme u školama u gradu radi na tome da se ova tema približi i mladima.

Na roze oglasnom papiru objašnjeno je da je ova usluga otvorena za sve osobe koje su žrtve nasilja, agresija, seksualnog maltretiranja, ali i pretnji, ucenjivanja, kritika, psihološkog nasilja, izolacije.

U robnoj kući “Coin” na šestom spratu, skoro skriven na dečijem odeljenju iza lutki, plišanih medveda i odelaca, nalazi se studio psihologa Irene Simi de Burđis koja se bavi nasiljem i koja, svakog petka, između 15 i 19 časova prima žene koje su žrtve nasilja.

“Imamo neverovatan odziv, sve je rezervisano do kraja maja”, kaže doktorka de Burđis i dodaje:

“Zaključavanje je dovelo do toga da su problemi koje je bilo lakše sakriti u svakodnevnom životu, izbili na površinu. Broj 1522 koji je broj u Italiji na koji je moguće prijaviti nasilje i uhođenje, očigledno više nije dovoljan i šoping može da bude odlična alternativa ne bi li se prijavilo nasilje”.

Iz centra “Fare x Bene” kažu da je ovakva vrsta šaltera odličan način da se žene odluče da prijave nasilje, jer vrlo često ne žele da ih iko gleda kao žrtve i boje se društvene osude i odbacivanja kao da su one krive za to što im se događa.

“Žene se stide i teški su im pogledi ljudi na njih koji ih etiketiraju kao mučenice. Žrtve propadaju u živi pesak zbog osećanja krivice, uplašene su tako da ostaju zarobljene u toksičnim vezama. Ovo je naš način naručivanja pice”, izjavili su komentarišući događaj od pre nekoliko meseci i dodaju da misče “da im je lakše da, među torbama, cipelama, šalovima, skrivajući maramama i velikim naočarima modrice, otvore vrata našeg studija u tržnom centru.

Među ženama žrtvama nasilja koje su se do sada obratile tom šalteru su i one koje nose firmirane torbe, imaju kućne pomoćnice, one koje su napustile posao da bi brinule o deci i danas u određenim godinama nisu u stanju da odu iz situacije u kojoj partner ima ekonomsku moć”.

Kakva vrsta pomoći se nudi

Osobama koje se obrate ovom šalteru nudi se pomoć advokata, psihologa kao i centri za privremeni smeštaj.

Monika Galjardi, direktor marketinga i digitalnih transformacija “Coina” objašnjava da je ovo prvi put da jedna robna kuća nudi ovakvu vrstu pomoći i saveta ženama putem kojih mogu da traže pomoć i izlaz bez da izazovu sumnju kod nasilnog partnera.

Đuzi Lagana iz agencije “Fare x Bene” objasnila je medijima da je ta vrsta nasilja porasla tokom pandemije kada je u Italiji, samo u prvih šest meseci 2020. godine za pet odsto porastao broj ubistava žena u odnosu na 2019. godinu.

Osim toga povećan je broj maltretiranja, uhođenja, silovanja. Samo tokom tri meseca lokdauna 2020. godine na broj 1522 za prijavu nasilja došlo je 11.920 poziva, duplo više nego prethodne godine.

Zbog ogromnog broja poziva, nije moguće pomoći svima tako da su nekada žene primorane da i po četiri do pet puta prijave nasilje pre nego što se išta učini po tom pitanju, no ne tako retko bude kasno.

Ženama je moguće da rezervišu termin i onlajn preko sajta https://ilpetalobianco.it/prenota/.

Slične inicijative

“Ukoliko si žrtva nasilja pozovi broj 1522 ili besplatni broj 800049722“, to je poruka koja je odštampana na računu apoteka u provinciji Milana i jedan od načina borbe protiv nasilja u porodici.

Gracija Kampeze koja je osmislila projekat, da se žene koje su žrtve nasilja često osećaju usamljenima i ubeđene su da niko ne može da ih razume niti da im pomogne.

“Na ovaj jednostavan način želimo da ohrabrimo žrtve ne bi li shvatile da je moguće izaći iz tog začaranog kruga”, navodi Kampeze.

Slične inicijative postoje u opštini San Donato i u regionu Umbrija.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Evropski parlament odobrio trgovinski sporazum EU – Velika Britanija

Read Next

Mas: Non-pejper ne potiče od Nemačke