Popović: Istorija je samo jedna – Srbi i Rusi su oslobodioci cele Evrope u Drugom svetskom ratu

Grad Beograd, Ruski dom i Besmrtni puk organizovali su juče na Trgu Rrepublike koncert ruskog Hora “Turecki”. Jutros su njihovi predstavnici položili vence u kompleksu Spomen-parka oslobodiocima Beograda. 

Večna vatra kao simbol prijateljstva Srbije i Rusije preneta je u Beograd u decembru prošle godine i prvi put će goreti tokom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom.

Više od sedam decenija kako svet obeležava Dan pobede nad fašizmom i to je možda jedan od retkih datuma kada se čini da je ceo svet na istoj strani.

Predsednik Besmrtnog puka i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović čestitao je veliki praznik svima građanim Srbije, Rusije, Republike Srpske i pogotovo, kako je istakao, braći na Kosovu i Metohiji.

“Tada su naše dede i bake pobedili najveću neman 20. veka, nacističku Nemačku i satelite, ustašku Hrvatsku, banderovce na Ukrajini”, rekao je Popović za RTS.

Ono što je najvažnije – moramo da gajimo sećanje na velike pretke, jer narod koji nema sećanje neće imati ni budućnost, kaže Popović.

“Ne treba da krijemo da su Rusi dali preko 25 milona života za slobodu Evrope i celog sveta, ne treba da krijemo da su Srbi odmah posle Rusa najveće žrtve dali i Drugom svetskom ratu. Neki pokušavaju to da zaklone, istorija je samo jedna – Srbi i Rusi su oslobodioci cele Evrope u Drugom svetskom ratu”, istakao je on.

“A nacistička Nemačka i sateliti su monstrumi koji su činili najveće zločine u svetu, činili su genocid nad Srbima, Rusima i Jevrejima. Srbija im to neće dozvoliti, kao ni Rusija”, rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, vekovima svi čine sve da odvoje Srbiju od Rusije, dve zemlje imaju izvanredne političke i svake druge odnose. “Odnosi su na najvišem mogućem nivou. Odnosi dva predsednika su najbliži kakvi mogu da budu i to je garant budućnosti”, dodaje Popović.

“Imamao projekte u farmaciji, uskoro kreće i projekat o izgradnji prigradskih železnica sa Beogradom, uvek postoje protivnici na Zapadu koji su nas bombardovali i ne žele da ti projekti uspeju i koji ne žele dobru saradnju Srbije i Rusije”, istakao je on.

Srbija i Rusija će, kao što su bile zajedno u Durgom svetskom ratu, i danas jačati ekonomiju, podvlači Popović.

Ističe da Srbija neće dozvoliti novi Jasenovac, Jadovno ili Oluju, jer želi mir.

“Poručujem građanima Srbije da mogu mirno da spavaju. Srbija je jaka i neće dozvoliti novi pogrom i uvek će sa nama biti naša velika i bratska Rusija”, zaključio je Popović.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

U penziju sa 69 godina, mnogi je neće ni dočekati

Read Next

Šapić o ujedinjenju sa SNS-om: Prilika da se Srbiji dȃ nešto novo