Poplave u Nemačkoj najsmrtonosnije u poslednjem veku, nastavlja se potraga za više od 1.300 ljudi

Bujične poplave na zapadu Nemačke, prema poslednjim podacima, odnele su najmanje 120 života, ali zvaničnici sumnjaju da je taj broj znatno viši, budući da se više od 1.300 ljudi vode kao nestali.

Neki od njih zapravo ne mogu da se odazovu na telefonske pozive vlasti, budući da su u mnogim delovima zapadne Nemačke telefonske linije u prekidu, ali se sumnja da bi dobar deo njih mogao da budu žrtve poplave.

Sasvim sigurno ovo je jedna od najsmrtnosnijih poplava u poslednjih 100 godina u Nemačkoj.

“Jasno je da smo suočeni sa poplavom istorijskih razmera. Dok na nekim mestima poplave popuštaju, na drugima je kritično. Popravićemo kuće, mostove, puteve, ali ne i izgubljene živote. Na žalost, strahujemo da će ih biti još”, navodi Ermin Lašet, premijer Severne Rajne – Vestfalije.

Poplave su krenule u sredu uveče kada je oluja “Bernd” izručila ogromne količine kiše na pada Nemačke uz granicu sa Beneluksom.

Tamo je u pojedinim područjima po kvadratnom metru palo i do 200 litara kiše u samo nekoliko sati. Budući da je prethodne dve i po nedelje Nemačka stalno bila pod kišom, to je dovelo do toga da ta voda nije imala kuda i da je zapravo napravila bujične tokove, koji su odnosili kuće, oštećivali brane i plavili mnoga mesta, pre svega u u slivu Rajne i susednog Mozesa.

“Bilo je užasno to što nisam mogao da pomognemo ljudima, mahali su nam sa prozora. Kuće su se rušile levo i desno od njih. Mi smo imali sreće, preživeli smo”, kaže jedan meštanin.

“Sve se brzo desilo, vodeni talas je bio prebrz, nikada tako nešto nisam video. Automobil i sve ostalo je otišlo, ništa nam nije ostalo”, sećaju se užasa građani.

Prema prvim procenama, šteta je veća od milijardu evra, a građani kažu da su zaprepašćeni da se ova nepogoda uopšte dogodila, budući da je sredina jula i da je Nemačka navikla na prolećne poplave s vremena na vreme, ali ne one u sred leta i ne u ovakvim razmerama.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Konzul Radovanović: U poplavama u Nemačkoj nema stradalih državljana Srbije

Read Next

Del Pjero: Evropsko prvenstvo Italije je bilo nestvarno