POMAŽE U BORBI PROTIV VIRUSA I BAKTERIJA: Kada je najbolje vreme da pijemo CINK u toku dana?

Pored toga, cinkpoboljšava funkcionisanje digestivnog sistema i pomaže u borbi protiv virusa i bakterija, što je sada posebno važno.

Naše telo ne proizvodi cink, kao što ne može da proizvede tako važan element u tragovima kao što je gvožđe, pa upravo zbog toga, cink treba da bude uključen u vašu ishranu. Crveno meso, riba, živina i orašasti plodovi glavni su izvori, a cinka ima i u hrani bogatoj proteinima. Međutim, nemojte preterati: nedostatak i prekomerna količina ovog minerala ne mogu dovesti ni do čega dobrog.

Ako uzimate dodatke cinka, to bi trebalo činiti sa obrocima. Činjenica je da na prazan stomak cink može da izazove mučninu. Ovaj neželjeni efekat možda neće biti primetan odmah, ali kumulativnim efektom neće biti moguće izbeći takvu smetnju. Stručnjaci se slažu da je najbolje uzimati cink tokom dana, a ne ujutru ili uveče.

Neke namirnice mogu smanjiti apsorpciju ovog minerala – i bolje je prestati ih koristiti nekoliko sati nakon uzimanja cinka. Govorimo o mekinjama, integralnim žitaricamai onima koje sadrže puno vlakana. Pored toga, cink je nekompatibilan sa hranom koja sadrži fosfor kao što su mleko i živina.

Nije preporučljivo uzimati cink zajedno sa gvožđem i kalcijumom, jer će ovi elementi u tragovima aktivno ometati njegovu apsorpciju. Ako posmatramo prosečne vrednosti, odrasla osoba treba da unosi do 40 mg cinka dnevno, tinejdžer – do 30, a dete – ne više od 20 mg. Kao što je slučaj sa bilo kojim hranljivim sastojcima i dodacima, važno je ne preterati, jer će u suprotnom efekat biti potpuno suprotan onome što se želi – i prelazak sa koristi na štetu biće brz.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Sastanak o primeni testa samostalnosti na frilensere

Read Next

Možemo li se rešiti strija?