Policajka koja je smrtno ranila Dontija Rajta optužena za ubistvo

Četrdesetosmogodišnja Kim Poter, koja je pre nekoliko dana ubila Rajta pošto ga je pogodila iz vatrenog oružja, prvo je odvedena u zatvor, a zatim puštena uz kauciju od 100.000 dolara. 

Ona je optužena za ubistvo drugog stepena i trebalo bi da se danas pojavi pred sudom, navodi se izveštaju iz zatvora koje prenosi Ej-Bi-Si njuz.

U saveznoj državi Minesoti ubistvo drugog stepena primenjuje se kada vlasti tvrde da osoba prouzrokuje nečiju smrt “krivičnim nemarom pri čemu ta osoba stvara nerazuman rizik i svesno rizikuje da nekom nanese smrt ili veliku telesnu povredu”.

Si-En-En ukazuje da, onog ko je osuđen za ubistvo drugog stepena, čeka kazna do 10 godina zatvora i/ili novčana kazna do 20.000 američkih dolara. 

Hronologija slučaja 

Sve je počelo u nedelju tokom rutinske kontrole saobraćaja. Policija je zaustavila Rajta i nakon toga utvrdila da je za njim raspisana poternica. Počeo je da beži, a policajka je pucala u njega.

Kim Poter je bila u službi 26 godina. Kako je navela policija, ona se greškom latila “gloka”, a htela je da koristi omamljivač. Ona i šef policije su zbog toga podneli ostavke

Od posledica, Donti Rajt je preminuo. Njegova smrt izazvala je nove nemire u Mineapolisu, gde već danima traju protesti građana nezadovoljnih policijskom brutalnošću prema Afroamerikancima.

Nacionalna garda u Mineapolisu 

Bilo je i nasilja na ulicama, a tokom sukoba sa policijom, demonstranti su bacali kamenice i razbijali izloge prodavnica u gradu. Više desetina građana je uhapšeno.

U predgrađu Mineapolisa, Bruklin centru, gde se dogodilo ubistvo, uveden je policijski čas. Na ulicama grada raspoređeno je oko 3.000 pripadnika Nacionalne garde. 

Advokat porodice Rajt tvrdi da je ubistvo bilo namerno, nezakonitim korišćenjem sile.  

Prošle godine je iz Mineapolisa krenuo talas protesta “Crni životi su važni”, koji se zatim prelio na čitavu Ameriku i svet, a nakon što je beli policajac Derek Šovin upotrebom prekomerne sile gušenjem usmrtio Afroamerikanca Džordža Flojda.

U toku je suđenje Dereku Šovinu zbog ubistva Flojda, što dodatno podiže tenzije u Mineapolisu. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Održan sastanak predstavnika Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Skupštine i Vlade

Read Next

Požar u kući u Rusiji, pronađena tela četvoro dece