Pokolj u brazilskoj “maloj Siriji”, zločin protiv čovečnosti ili legitimna policijska akcija

Brazilska policija na meti je ozbiljnih kritika organizacija za ljudska prava, koje traže da se upad u favelu Žakarezao okarakterišu kao “zločin protiv čovečnosti”. Statistika pokazuje da crnci čine 75 odsto žrtava u policijskim akcijama u najvećem brazilskom gradu.

“Zločin protiv čovečnosti”, “rasizam”, “masakr” i “pokolj” reči su kojima brazilski mediji opisuju akciju policije u faveli Žakarezao, u kojoj je pre tri dana ubijeno 28 ili 29 osoba.

Dnevnik “Odia” javlja da je policija smanjila broj žrtava sa 29, koliko je objavljeno u subotu na 28, ne pricizirajući kako je tačno došlo do ove promene.

Sa 29 mrtvih, “pokolj” u ovoj faveli bio je najsmrtonosnija akcija brazilske policije u istoriji ove države, uključujući i niz krvavih pohoda snaga bezbednosti iz vremena kada je Brazilom vladala vojna hunta, odnosno od 1961. do 1985. godine.

“Ubistva u Žakarezau su zločin protiv čovečnosti”, saopštila je organizacija Sudije za ljudska prava, zahtevajući da se sprovede međunarodna istraga i imenuju krivci kako se ovakvi događaji ne bi ponovili.

Policija, međutim, tvrdi da nema ništa sporno u vezi sa akcijom, navodeći da je ubijeno 27 kriminalaca, te je zaplenjeno 30 automatskih pušaka, 18 pištolja, mitraljez, kao i velika količina municije i droge.

Policija, takođe, tvrdi da je akcija bila usmerena protv glavnog švercera droge Luiza Avgusta Oliveire de Farijasa, poznatog po nadimku “Indijanski Mendela”, kojeg su policajci tražili u delu favele nazvanom “Mala Sirija”.

Brazilski dnevnici “Oglobo” i “Ekstra” navode da su sve žrtve stradale u ukupno devet kuća u faveli Žakarezao, kao i da je mladić ubijen dok je sedeo u stolici.

Istragu je, tvrde ovi dnevnici, nemoguće valjano sprovesti do kraja, jer su tela ubijenih odmah oklonjena sa mesta događaja i prebačena u mrtvačnice.

To je organizacije za zaštitu ljudski prava navelo da policijsku akciju opišu kao “masakr”, navodeći da policija nije imala naloge za pretres kuća u koje je upala.

Policija, pak, tvrdi da su pripadnici snaga bezbednosti u kuće upali goneći pripadnike lokalne bande, ogranka nekada revolucionarne organizacije pod nazivom “Komandu Vermelju” ili “Crvena komanda”, koju su tokom vladavine vojne diktature osnovali progonjeni levičari i drugi osuđenici.

Vremenom, ova organizacija je izgubila političku pozadinu i postala najobičnija banda koja se bavi švercom droge. Pre tri godina, ova organizacija je napala vojnu bazu u Boliviji odakle je ukradena ozbiljna količina naoružanja.

Policija tvrdi i da su pripadnici ove bande, tokom obračuna, bacali ručne granate na pripadnike snaga bezbednosti.

Istovremeno, brazilski mediji objavili su statistiku prema kojoj su žrtve policijskih akcija, u 75 odsto slučajeva, crnci iz favela, kao i zahteve organizacija za zaštitu ljudskih prava da se sprovede ozbiljna međunarodna istraga o delovanju policije u ovim delovima velikih gradova.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Francuski pilot tužio vojsku tvrdeći da je bio prisiljen na bizarni ritual

Read Next

Đere nije uspeo, Karenja Busta preokretom do pobede na startu Rima