POJAVILA SE NOVA PODVARIJANTA OMIKRON SOJA: Ima najčudniji simpotm koji se javlja SAMO NOĆU

Mnogi su pomislili da korona polako postaje deo prošlosti, ali nas sve veće brojke zaraženih demantuju iz dana u dan. Veoma je važno i dalje da se obrati pažnja na simptome, kao i da se na vreme javite lekaru, kako biste prebrodili ovaj virus na najbezbolniji način. Trenutno je dominantna jedna varijanta omikron soja – prozvana BA.5.

Naime, lekari su primetili da je za nju karakterističan jedan neuobičajen simtpom koji se javlja samo uveče, a reč je o noćnom znojenju.Sa druge starne, on najučestaliji su upala, odnosno grebuckanje u grlu i glavobolja.

korona virus

– Bol u grlu, ili bilo kakvo grebuckanje i nadražaj u njemu, jedan su od najranijih simptomapodvarijante omikrona BA.5 – istakao je profesor Tim Spektor, koji je kreirao i aplikaciju za praćenje simptoma korona virusa u Velikoj Britaniji – Zoe Covid.

Iako uglavnom izaziva blage forme bolesti, omikron BA.5 je izrazito zarazan. Lako se prenosi, čak, i na one koji su, na primer, pre samo nekoliko nedelja već preležali neku drugu vrstu omikrona.

A nova studija, koja dolazi sa Imperijal Koledža u Londonu, pokazala je da su ljudi sa blagim simptomima kovida zarazni u proseko oko pet dana.

korona virus

Još neki od simptoma tipičnih za ovaj soj su:

  • kašalj, ali ne suv, već sluzav
  • promuklost
  • kijavica
  • umor
  • bolovi u mišićam
  • curenje iz nosa
  • vrtoglavica

Kod ove podvarijante omikrona, takođe, primećena je manja šansa da se zaraženi suočava sa dugog kovida.

– BA.5 ima daleko manje šanse da dovede do dugog kovida, ali još uvek jedan od 25 pozitivnih pacijenata ima simptome duže od četiri nedelje – ističe dr Kler Stivs sa King Koledža u Londonu.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

U Briselu izostao dogovor ministara energetike, ali je EK dobila smernice za četiri grupe mera

Read Next

SA 19 GODINA POSTALA JE MILIONERKA, DANAS SE KUPA U LUKSUZU: Od siromaštva stigla je do 7 kuća i skupih automobila