Poginuo milijarder Petr Kelner, vlasnik “Telenora” u Srbiji

Američke vlasti su saopštile da je najmanje pet osoba poginulo, a jedna je povređena kada se srušio helikopter na Aljasci.

“Sa najdubljom tugom objavljujemo da je u helikopterskoj nesreći na planinama Aljaske u subotu, 27. marta, osnivač i većinski vlasnik PPF grupe, gospodin Petr Kelner, tragično nastradao”, navedeno je u saopštenju PPF-a.

Američka Savezna uprava za vazduhoplovstvo objavila je da za sada nisu poznate okolnosti zbog kojih se helikopter srušio u subotu u 18.35 po lokalnom vremenu.

Kelnerov PPF vlasnik “Telenora” u Srbiji

Petr Kelner je imao 56 godina. Bio je vodeća poslovna figura postkomunističke Češke, a njegovo bogatstvo Forbs je procenio na 17,5 milijardi dolara.

Kelnerova “PPF grupa” je vlasnik kompanije “Telenor” u Srbiji, koja pruža usluge mobilne i fiksne telefonije, i Mobi banke. 

Ovaj investicioni fond je 2018. godine postao vlasnik svih “Telenorovih” telekomunikacionih kompanija u regionu centralne i istočne Evrope.

U telekomunikacioni biznis PPF je ušao 2013. godine, kupovinom češkog i slovačkog “Telekoma 02” od španske “Telefonike”.

Kelnerov investicioni fond sa sedištem u Amsterdamu posluje širom sveta, a kompanije u njegovom portfoliju zapošljavaju više od 150.000 ljudi. Fond posluje u više od 20 zemalja sveta, uključujući Rusiju, SAD, Kinu, Indiju, Vijetnam, Indoneziju, kao i region centralne i istočne Evrope.

Njegova sredstva plasiraju se u različite sektore uključujući bankarstvo, finansijske usluge, telekomunikacije, nekretnine, rudarstvo, ali i oblast napredne biotehnologije.

Karijeru započeo kao producent

Petr Kelner je rođen u Češkoj Lipi 20. maja 1964. godine.

Karijeru je započeo kao producent 1989. godine, kao svršeni student Visoke ekonomske škole u Pragu. Prvi posao mu je bio u čuvenom “Barandov” kompleksu filmskih studija u Pragu. Čak se okušao i kao glumac.

Osnovao je 1991. godine “PPF grupu”, kao investicionu kompaniju koja je s partnerima učestvovala u privatizaciji stotina državnih preduzeća.

Kompanija je kupila i kontrolni udeo u najvećem češkom osiguravajućem društvu tokom njegove privatizacije.

PPF je kasnije počeo da ulaže u osiguranje, telekomunikacije, medije, proizvodnju i druge privredne grane, šireći se uglavnom u Evropi, Aziji i SAD.

Kelner je sa suprugom Renatom vodio i humanitarnu organizaciju “Fondacija porodice Kelner”, koja stipendira studente koji nisu u prilici da finansiraju svoje studije.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Napad džihadista u Mozambiku, ubijeno nekoliko desetina civila

Read Next

Šta sve stoji u Sueckom kanalu – od Ikea nameštaja do desetina hiljada grla stoke