Pobeda radikala u AFD-u uoči izbora za Bundestag

Pukotine u AfD-u su duboke, iako stranka o tome ne želi da razgovara. Cunami nepoverenja unutar najveće nemačke opozicione stranke ne može tek tako da se pomete pod tepih.

Utorak, 25. maj 2021: Alis Vajdel i Tino Hrupala predstavili su se novinarima. Oni su novoimenovani dvojac na vrhu AfD-a za predstojeće savezne izbore u Nemačkoj. Na te vodeće pozicije postavila ih je partijska baza sa 71 odsto glasova. To je veliki uspeh.

Vođa stranke Jerg Mojthen želeo je to da spreči i uz podršku manje radikalnih članova stranke poslao je svoje kandidate u trku. Ali oni su na kraju voljom partijske baze – poraženi.

Nema ličnih čestitki

Na pitanje novinara da li im je lider stranke Mojthen lično čestitao izboru, Alis Vajdel odgovorila je hladno i otvoreno: “Primila sam toliko čestitki da još nisam stigla ni da ih pročitam. Još nisam razgovarala s njim direktno. A ti, Tino”, upitala je Vajdelova svog kolegu Hrupalu.

Njegov odgovor je bio isto tako nonšalantan: “Zvanična izjava mi je u stvari dovoljna.” A Mojthen je u toj izjavi, stisnutih usana, čestitao novom dvojcu na izboru i poželeo im mnogo uspeha.

Trenutno kao da vlada zatišje između različitih tabora u stranci. Ono što je vredno pomena jeste da Hrupala i Vajdel nisu bilo ko: on je kopredsedavajući AfD-a zajedno s Mojthenom, a ona je jedna od dva šefa poslaničke grupe AfD-a u Bundestagu.

Ali izgleda da sve to nije zabrinulo ni Alis Vadel i Tina Hrupalu, barem ne u utorak. U svom prvom nastupu kao tandem delovali su opušteno. Svoju nominaciju na izborima za Bundestag ocenili su kao veliki uspeh. I smatraju da je AfD, nakon meseci borbe za vlast, ponovo na zajedničkom kursu.

Protiv politike vlade i njenih mera protiv korone

Njih dvoje svoj fokus stavljaju na borbu protiv politike aktuelne savezne vlade u suzbijanju pandemije i njenih mera protiv korone.

“Lokdaun je apsolutno preteran”, kritikovala je mere vlade ekonomistkinja Alis Vajdel. Upozorila je takođe i na privredni pad u Nemačkoj, a dodala i to da bi, pre svih Zeleni, sa svojom klimatskom i energetskom politikom, želeli Nemačku da odvedu u komunizam.

Tino Hrupala ističe značaj čuvene nemačke srednje klase. Kaže da je i sam zanatlija sa diplomom majstora i podseća na male firme koje “stalno nešto rade”. Ali šta njih dvoje nameravaju ili žele da promene? To nisu uspeli da artikulišu na konferenciji za novinare.

Pa ipak, delovali su rutinirano i trezveno. Jasno je da oni neće imati nikakvih šansi da upravljaju Nemačkom nakon izbora za Bundestag. AfD je ponovo pokazao da ne preza od oštre konfrontacije sa svim ostalim strankama. Ali ni te partije ne prezaju od konfrontacije sa AfD-om.

Podrška od krajnje desnog krila AfD-a

I Alis Vajdel i Tino Hrupala ušli su u trku uz podršku krajnje desnog krila AfD-a, koje je pod prismotrom nemačke Službe za zaštitu ustavnog poretka. Ona je prikupila nekoliko hiljada stranica dokaza o neustavnom delovanju tog AfD-ovog “krila”, koje je u međuvremenu formalno raspušteno. Zbog toga se vođa stranke Jerg Mojthen sve više distancirao od desnog krila, a to je poslednjih meseci izazvalo ogorčene unutarstranačke sukobe.

Zato je vođa stranke Mojthen i pokušao da spreči izbor Alis Vajdel i Tina Hrupale, ali taj pokušaj je sada definitivno propao.

Politikolog Frank Deker ocenjuje: “Vođa AfD-a Mojthen ima loše karte. On mora da se pomiriti s tim da neće preživeti sledeći Kongres stranke.” Kongres se međutim održava tek nakon saveznih izbora u septembru.

Protiv imigracije, rodne ravnopravnosti i islama

Prvo dakle sledi izborna kampanja. Aleternativa za Nemačku zalaže se za radikalno restrukturiranje društva u Nemačkoj. Ta stranka želi ozbiljno da ograniči useljavanje, a nemačko državljanstvo, prema njima, ponovo bi trebalo da zavisi od porekla.

Takođe, brojni projekti usmereni protiv rasizma ili za razumevanje rodne ravnopravnosti, trebalo bi da se otkažu, smatraju u AfD-u. I dalje: ta stranka sumnja u to da klimatske promene izaziva čovek i zato želi i dalje da se oslanja na ugalj i nuklearnu energiju. AfD odbacuje Evropsku uniju i poziva Nemačku da napusti evropsku porodicu.

Novoizabrani dvojac, Alis Vajdel i Tino Hrupala su vladajuće demohrišćane (CDU/CSU) označili kao glavne protivnike na izborima. Njihov izborni cilj je da osvoje više glasova od slabašnih socijaldemokrata (SPD), koji, prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja, uživaju podršku oko 16 odsto birača u Nemačkoj.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Izraelci oborili sopstveni dron

Read Next

Potonuo brod u Nigeriji, nestalo više od sto ljudi