Petković: Za Beograd od ključne važnosti da se reši pitanje nestalih na KiM

“Umesto da uoči nastavka dijaloga u Briselu, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti pokaže minimum spremnosti za rešavanje otvorenih pitanja od zajedničkog interesa, on nastavlja sa zapaljivim izjavama i optužbama na račun zvaničnog Beograda”, ocenio je Petar Petković.

Naglasio je da je za Beograd od ključne važnosti da se reši pitanje nestalih i da se to pitanje neće tretirati kroz dnevno političku prizmu.

“Od tog pitanja ne bežimo i na tom pitanju insistiramo prilikom svakog razgovora u Briselu”, istakao je Petković.

Ukazao je da je Beograd više puta nedvosmisleno isticao da je spreman da otvori sve arhive i da pretraži sve lokacije za koje u Prištini postoji sumnja da se na njima nalaze posmrtni ostaci nestalih Albanaca.  Dodao je i da se istovremeno, očekuju i konkretnu saradnju Prištine po tom pitanju.

“Nažalost, Priština dosledno odbija i svaki pomen da otvori arhive OVK ili da našim stručnim timovima dozvoli da pretraže lokacije na Kosovu i Metohiji, za koje posedujemo veoma jasne indicije da skrivaju tela Srba nestalih tokom sukoba”, rekao je Petković.

Posebno je istakao da je Beograd do sada preduzeo više značajnih koraka kada je pretraga potencijalnih lokacija u pitanju i da je jedna od takvih i nedavno iskopavanja na lokalitetu Kiževak.  Upozorio je da sa druge strane uporno izostaje i minimalna civilizacijska spremnost da se to isto učini.

“Žao mi je što prištinska strana odbija i svaku mogućnost saradnje po ovom pitanju i pitanje nestalih tretira isključivo kroz obračun sa zvaničnim Beogradom. Mi se na takav način nećemo odnositi ni prema jednoj žrtvi, bez obzira na etničku pripadnost”, poručio je Petković.

Upozorio je i da pitanje nestalih nije, niti sme biti tema za dnevno političke obračune ili nadgornjavanja.

“Potraga za nestalima je naša obaveza prema prošlosti, ali i prema budućnosti, našoj deci, miru, kompromisu i napretku”, zaključio je direktor Kancelarije za KiM.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Brnabićeva u Skupštini: Vrednost ustava Kosova ista je kao vrednost ustava moje Karaburme

Read Next

Skupština Srbije podržala predlog za promenu Ustava