Petković: Priveden koordinator RIK-a na administrativnom prelazu Merdare

Kako navodi Petković u saopštenju, Janković se nalazio u pratnji dva kamiona koja su prevozila izborni materijal RIK-a za predstojeći referendum na Kosovu i Metohiji, koji je bio najavljen OEBS-u na KiM. Kordinator RIK-a je, kaže, odveden u nepoznatom pravcu.

Istovremeno, pripadnici Kosovske policije zaplenili su dva kamiona koja su prevozila izborni materijal i priveli i vozače kamiona, kao i Jankovićevog vozača, dodaje se u saopštenju.

“O ovoj gruboj demonstraciji sile i kršenju sporazuma hitno sam večeras obavestio i specijalnog predststavnika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i zahtevao da Janković i trojica vozača bidu puštena na slobodu. Reč je o skandalu ogromnih razmera i posledica. Na lice mesta odmah je upućen i srpski oficir za vezu kako bi pomogao privedenima”, izjavio je Petković.

U saopštenju se navodi da su se koordinator RIK-a i kamioni sa referendumskim materijalom uputili da materijal predaju predaju predstavnicima misije OEBS-a koja je na terenu zadužena za organizovanje referendumskih radnji.

“Međutim, umesto predstavnika OEBS koje smo zvaničnim pismom danas obavestili o pošiljci materijala, naše predstavnike sačekalo je 10 automobila Kosovske policije”, kaže Petković.

Ističe da je misija OEBS-a na KiM bila dužna da večeras preuzme izborni materijal u skladu sa mandatom koji ima na terenu, ali i iskazanom spremnošću za organizovanje referendumskog izjašnjavanja, o čemu su ih obavestili i u pismu od 22. decembra prošle godine.

“Međutim, večeras Misija OEBS ne samo da nije preuzela referendumski materijal, nego se nije ni pojavila na Merdaru, gde je trebalo da preuzme materijal, onako kako je to činjeno svaki put do sada u ranijim izbornim procesima”, izjavio je Petković.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Slavna teniserka žestoko napala Novaka: Najbolje da se odmah vrati kući (video)

Read Next

Lažirao smrt da bi izbegao hapšenje u SAD, kovid ga “odao“ u Škotskoj