Petković: Obavestili smo Brisel i Lajčaka o novim incidentima na KiM

Petar Petković je podsetio da su vlasti privremenih prištinskih institucija zabranile ministarki Dariji Kisić Tepavčević da poseti KiM u svojstvu profesora Medicinskog fakulteta Prištinskog univerziteta, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, kao i da su se juče i danas dogodili, kako je rekao, napadi na crkvu i regionalnu saradnju.

Petković je rekao novinarima da se još čeka odgovor zvaničnika iz Brisela i da će ostati uporni uporni u njegovom traženju.

“Veoma smo uporni i u toj upornosti branimo interese Srbije, to radi i predsednik Aleksandar Vučić, ali i svi mi” rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i dodao ako ne dobijemo danas ili sutra odgovore, svakako ćemo ih dobiti u utorak ” pošto ćemo se videti oči u oči” .

Sve to govori, rekao je, s obzirom da Aljbin Kurti nema nikakvu argumentaciju koju bi izneo na “briselski sto”, da oni pribegavaju ovakvim radikalnim akcijama samo sa namerom da potkopavaju dijalog, jer očigledno ne žele dijalog.

Dodao je da ovakvim akcijama opstruišu dijalog, pred sam njegov početak,što i rade svih ovih godina, ali i da će izneveriti svoje mentore.

Zapitao je šta je to drugo, ako ne ispunjavate sve sporazume, uključujući i najvažniji, prvi sporazum o formiranju ZSO, nego bacanje pod noge svih tih sporazuma i samog dijaloga.

Petković je napomenuo da ne samo da je zabranjen ulazak Dariji Kisić Tepavčević na KiM, nego je Priština zabranila ulazak i našim vernicima da posete svetinje SPC na KiM na veliki praznik.

“Da li je to ta priča o verskoj toleranciji na prostoru KiM i da li je ta priča Kurtija kako će da zaštiti srpske crkve i manastire? Oni ovakvim svojim brutalnim ponašanjem čine da unize i unište sve što je srpsko i da nema traga srpskom postojanju na prostoru KiM”, zapitao je Petković.

On je poručio je da Srbija to neće dopustiti i da ne pribegavaju ovakvim akcijama, kao i da se usresrede na dijalog kako bi hladne glave u Briselu rešavali ključne probleme i pitanja koja opterećuju vekovima odnose srpskog i albanskog naroda i istakao da je razlog za opstrukciju dijaloga to što Beograd, teži kompromisu kao jedinom način da dođe do pomirenja naroda i da se reši pitanje KiM.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vlada usvojila predlog za izmene Zakona o zaštiti prirode

Read Next

Selaković: Odnosi Srbije i Poljske prijateljski, dogovorene posete na najvišem nivou