Petković: Jednokratna pomoć za Srbe na KiM biće isplaćena do kraja maja

Ovoga puta iz Prištine je stiglo obaveštenje da se Petkoviću ne dozvoljava ulazak na KiM zbog pandemije iako je, kako kaže, i on i njegov tim i vakcinisan i revakcinisan.

“Danas sam trebao da uručim ključeve 12 novih stanova a zatim u Gračanici da posetim mladića koji je pretučen pre dva dana od strane trojice Albanaca, samo zato što je išao svojom ulicom. Ne znam šta razmišlja Kurti i vlada prištine kada glavnom pregovaraču zabranjuje ulazak. Ovo je direktno kršenje svih sporazuma”, rekao je za RTS Petar Petković.

Prema rečima Petkovića Prištini kada odgovara oni dozvole ulazak a kada im ne odgovara zabrane.

“Ovo ne doprinosi dijalogu već ga podriva a Priština pooštrava antisrpsku retoriku. Beograd se striktno drži svih sporazuma potpisanih u Briselu. Obavestili smo sve relevantne institucije, a na ovom primeru se vidi ko poštuje a ko krši procedure. Nemamo iskrenog sagovornika u Prištini, spremnog na razgovor”, istakao je Petković.

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju kaže da je cilj njegove posete bio između ostalog i da umirim srpski narod i da im kažem da ne nasedaju na provokacije.

“Nećemo da dozvolimo provokacije i dalje ćemo da čuvamo mir. Ja morim Prištinu da se ne igraju sa Srbima i da ne ohrabruju ekstremiste da napadaju naše crkve, našu kulturnu baštinu i ljude”, naglasio je Petković.

Petković je za RTS rekao i da je usvojen zaključak vlade koji će omogućiti pomoć za sve Srbe na KiM. 

“Reč je o jednokratnoj pomoći od 200 evra za sve nezaposlene i po 100 evra za zaposlene, penzionere i decu. Nema prijavljivanja, svi će biti obavešteni i dobiće novac do kraja maja”, objasnio je Petković.

Rebalansom budžeta Srbije za KiM je opredeljeno 4 milijarde dinara.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Na ovom ostrvu zabranjeno je – UMRETI!

Read Next

Kosnet: Reciprocitet Prištine prema Beogradu ne bi bio konstruktivan potez