Petković: Bez ZSO 3.000 dana, odgovornost Prištine, ali i Brisela

“To što sam danas u Briselu, baš na tih 3.000 dana, govori ne samo o odgovornosti Prištine, već i odgovornosti Brisela, koji je garant ispunjena svih sporazuma od 2013. godine”, rekao je Petković Tanjugu uoči sutrašnje runde razgovora na tehničkom nivou.

Kako je istakao, delegacija Beograda će sutra, pre svega, pokrenuti pitanje formiranja ZSO, ali će insistirati i na drugim važnim pitanjima koje Priština mora da reši – pitanje energetike, slobode kretanja i pitanje nestalih, koje nije samo tehničko, već civilizacijsko pitanje.

“Da bismo mogli da nastavimo dijalog, da gradimo poverenje, neophodno je da se implementira sve dogovoreno, jer su potpis na to stavili Priština, Beograd i EU. Neophodno je da se ispuni sve dogovoreno da bismo mogli da krenemo dalje”, rekao je Petković.

Naglasio je da će razgovore u Briselu iskoristiti da spomene sve incidente sa kojima se suočavaju Srbi na Kosmetu, a reč je o brojnim napadima, pritiscima i ugrožavanju osnovnih ljudskih prava na KiM.

“Kada tražimo ZSO, tražimo je, pre svega, da bi smo obezbedili kolektivna prava za srpski narod na Kosovu i Metohiji. A, kada vidimo dešavanja sa obeležavanja Vidovdana, kada žele da proteraju Dragicu Gašić iz Đakovice, napadaju dečaka u Gojbulji, onda ne samo da nema kolektivnih, već ni osnovnih ljudskih prava za Srbe na KiM”, ukazao je Petković.

Jedino rešenje u okviru dijaloga i to samo uz kompromis

Ponovio je da je važno da se pregovara, a da su dijalog i ispunjenje sporazuma, jer je to jedini način da se dođe do kompromisnog rešenja.

Poručio je da, koliko god iz Prištine stižu različite, obeshrabrujuće poruke po pitanju dijaloga i odbijanja da formiraju ZSO, i Priština,  Beograd zna da je jedino rešenje u okviru dijaloga i to samo uz kompromis.

“Da se nađemo na pola puta, da podjednako dobijemo i izgubimo. A, to da jedna strana sve dobije, a druga sve izgubi, na to Beograd ne pristaje, kao što ne pristaje na različite izjave Vljose Osmani da će Srbija pasti na kolena, da neće formirati ZSO, da im ne odgovara ZSO jer je reč o monoetničkom konceptu. A, recite mi šta su onda danas Đakovica, Priština – monoetnički gradovi, jer tamo nema Srba”, rekao je Petković.

Zato se, ističe, Beograd bori za ZSO, zbog institucionalnog povezivanja Srba na KiM, zbog mira i stabilnosti.

“Pregovori će biti teški, kao i uvek, ali zato nas je narod birao. Jer koliko god da su teške teme, bolje neka su te teme za briseslkim stolom nego da imamo indcidente na terenu, kao što ih imamo godinama. Insistiramo na dijalogu i kompromisu”, zaključio je Petković.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vučić: Zahvalnost Angoli na podršci integritetu Srbije

Read Next

Saučešće Selakovića Lavrovu povodom pada aviona