Petković: Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije vraćen iz Kosovske Mitrovice za Beograd

Petar Petković je naveo da iako su pripadnici kosovske policije prvobitno na Jarinju propustili autobus sa vernicima, oni su presretnuti na putu ka Metohiji i vraćeni na administrativni prelaz u centralnu Srbiju, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Njihova poseta uredno je, navodi, najavljena preko oficira za vezu, u skladu sa sporazumom i ustaljenom praksom, s obzirom na to da je bilo neophodno da im se, zbog bezbednosti, obezbedi i policijska pratnja.

Grupa vernika trebalo je danas da obiđe grobove svojih preminulih, da posete Visoke Dečane, Svete Arhangele u Prizrenu, Zočište i Veliku Hoču, a da u nedelju u Mušutištu prisustvuju sečenju slavskog kolača u hramu koji je srušen jula 1999. godine.

Umeto toga, napominje Petković, njima je zabranjeno da na svojoj postojbini zapale sveću i pomole se za svoje mrtve.

“Ovaj slučaj je sramota za albanske lidere u Prištini koji diriguju ovakvim zabranama, ali je i još jedan pokazatelj međunarodnoj zajednici kakav je odnos Prištine prema Srbima, kada ni grupa venika ne može da obiđe grobove svojih bližnjih? Zato pitam do kada će međunarodni predstavnici na KiM tolerisati ovakvo iživljavanje Prištine nad nedužnim ljudima? Šta je njihova krivica? Što su Srbi i što su proterani i etnički očišćeni sa svojih ognjišta? O kakvoj normalizaciji odnosa mi danas govorimo, kada su Srbima na Kosovu i Metohiji uskraćena osnovna ljudska prava?”, upitao je Petković.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Recept za kremasti sladoled na štapiću od samo tri sastojka (video)

Read Next

Stejt department pozdravio usvajanje rezolucije o Srebrenici crnogorske skupštine