Peking: SAD šalju opasne signale

Pitanje Tajvana bilo je u fokusu devedesetominutnog “direktnog i iskrenog” razgovora između američkog i kineskog šefa diplomatije, Entonija Blinkena i Vanga Jia, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, rekao je viši američki zvaničnik novinarima.

“S naše strane, državni sekretar je veoma jasno rekao, i u skladu sa našom davno uspostavljenom politikom kada je reč o Kini, koja se nije promenila, da su održavanje mira i stabilnosti širom moreuza od apsolutnog i vitalnog značaja”, naveo je taj zvaničnik.

S druge strane, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju sa sastanka navelo da Sjedinjene Države šalju “veoma pogrešne, opasne signale” o Tajvanu, a što je više aktivnosti kojima se podstiče nezavisnot Tajvana, to je manje verovatno da će se doći do mirnog rešenja.

“Pitanje Tajvana je unutrašnja kineska stvar, i Ajedinjene Države nemaju pravo da se mešaju u to koji će se metod koristiti za rešavanje toga pitanja”, citiralo je ministarstvo reči ministra Vanga.

Tenzije oko Tajvana su porasle nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Od te posete usledile su kineske vojne vežbe velikih razmera, a predsednik SAD Džo Bajden obećao je da će braniti demokratsku upravu Tajvana.

To je najeksplicitnija izjava koju je Bajden dao do sada, a koja se tiče obećanja da će američki vojnici braniti upravu Tajvana.

Iako Bela kuća insistira da se njena politika o Tajvanu nije menjala, Peking tvrdi da Bajdenovi komentari šalju pogrešne sgnale onima koji žele nezavisnost ostrva. Kineski predsednik Si Đinping je u julu u telefonskom razgovoru rekao Bajdenu “da će se opeći oni koji se igraju vatrom”.

Kina smatra Tajvan jednom od svojih provincija, dok se tajvanska vlada snažno protivi suverenitetu Kine i tvrdi da samo 23 miliona stanovnika ostrva može odlučivati o svojoj budućnosti.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Profesori FPN o uticaju velikih sila – da li je Srbija čardak ni na nebu ni na zemlji

Read Next

Portugalija ubedljiva portiv Češke, Švajcarci iznenadili Špance