PEGANIZAM JE NOVA HIT DIJETA S PRAVILOM 5-4-3-2-1: Stvara zdrave navike, skida kilograme kao od šale

Svako doba nosi svoje bjuti standarde, a mi živimo u periodu kada se cene obline – ali samo na strateškim mestima.Standardi lepote tako nalažu da žene budu vitke i imaju ravan, zategnut stomak kakav možemo videti na telima supermodela.

Iako se postizanje takvog izgleda može činiti kao nemoguća misija, zapravo nije i ne mora biti tako. Postoje mnoge dijetekoje nam sugerišu kako da jedemo kako bismo što jednostavnije ostvarili svoje ciljeve kada je reč o fizičkoj lepoti, a da li ste u tom kontekstu čuli nekada za peganizam?

Povrće, Pijaca

Naime, veganstvopodrazumeva nekonzumiranje hrane životinjskog porekla, a paleo dijeta pak želi čoveka da vrati na njegovu drevnu ishranu, odnosno da nas natera da jedemo kao naši preci. Ta su dva koncepta u sukobu, jer veganstvo zabranjuje hranjenje životinjskim proizvodima, dok paleo dijeta striktno zagovara upravo namirnice poput mesa i ribe.

Peganizam je trenutno ‘vrući’ trend fitnes sveta, a koji nastoji da pomiri te dve ideje. Osnova ove ishrane je proteinska hrana i sirovo povrće i voće. Tokom dana trebalo bi da se pridržavamo pravila 5-4-3-2-1.Šta to tačno znači?

Dakle, peganizam sugeriša da tokom dana jedemo na sledeći način:

  • 5 porcija povrća (osim korenastog povrća)
  • 4 porcije ugljenih hidrata – voće i žitarice (osim pšenice)
  • 3 porcije proteina: riba, piletina, jaja, nemasna govedina
  • 2 porcije mono i polinezasićenih masti (avokado, orasi)
  • 1 porcija sojinog ili bademovog mleka
Voće

Prednosti ove dijete

Glavne prednosti ovakve ishrane su nizak unos šećera, velika količina dijetalnih vlakana, kao i nekonzumiranje proizvoda koji sadrže pesticide, antibiotike i hormone.

Stručnjaci su saglasni da ako se veganstvo i paleo dijeta i dalje kritikuju zbog mogućih loših posledica na zdravlje, peganizam nema taj problem, jer ne isključuje ni jedan tip namirnice. Ovo je dijeta koja u suštini jako ‘baca’ na tipičnu mediteransku dijetu, a u kojoj je primat stavljen na konzumaciju svežeg voća i povrća, kao i lokalnih mlečnih i životinjskih proizvoda.

maska za lice, maska, maska od avokada, avokado

Kako peganizam utiče na gubitak kilograma?

Kako ovakvim hranjenjem uvelike smanjujemo unos industrijskog šećera, prerađene i pržene hrane, gubitak kilograma je zagarantovan. Ono što je velika prednost ove dijete u odnosnu na druge restriktivne načine ishrane je to što stvara zdrav odnos prema hrani i baš nikad nećete osećati glad dok se hranite prema uputstvima peganizma, a istovremeno će se centimetri oko struka topiti.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Još nisu prošli svi vozovi – rekonstrukcija i izgradnja novih pruga vredna tri milijarde evra

Read Next

Ni slučajno ne bacajte ljusku luka, može da vam posluži!