Patrijarh Porfirije s Lajčakom i Palmerom; Stav SPC – kroz dijalog ka evropskom rešenju

Predstavnici EU i SAD upoznali su patrijarha Porfirija i arhijereje s aktivnostima koje preduzimaju radi nastavka dijaloga predstavnika Beograda i Prištine, saopštila je SPC.

Istakli su i da se angažuju i na rešavanju problema na nižem, opštinskom nivou, kao što je pitanje statusa i imovine manastira Visoki Dečani, za zahtev Prištine da se sa liste ugroženih spomenika kulture pod zaštitom Uneska uklone manastiri Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani i Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, za pravo slobode kretanja, kao i druga pitanja od najvećeg značaja za svakodnevni život Srpske pravoslavne crkve i vernog naroda na Kosovu i Metohiji.

Kako se ističe u saopštenju, drevni manastiri kao što su Visoki Dečani, Gračanica i drugi, za njih su živi organizmi a ne samo spomenici kulture, i tako treba i da ostane.

Naglasili da oni ne nose nikakva gotova i unapred pripremljena rešenja ili pritiske, nego da razgovori koje vode sa Njegovom svetošću i arhijerejima svedoče da žele pošteno i pravedno rešenje. 

Patrijarh Porfirije je zahvalio predstavnicima EU i SAD na angažovanju, koje može bitno da olakša težak život sveštenstva, monaštva i srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji.

“Njihovu misiju, s obzirom na to da je zasnovana na dijalogu, doživljavamo kao jevanđelsku, jer kao hrišćani, svakog čoveka vidimo kao brata, kao bližnjeg, i stoga smo uvek spremni na dijalog. Za nas su Kosovo i Metohija, Republika Srpska i Crna Gora od životne važnosti”, poručio je Patrijarh.

Prištinu suštinski ne interesuje dijalog

Istakao je da nije nepoznanica da Vladu u Prištini dijalog suštinski ne interesuje, što, kako je naglasio, ubedljivo potvrđuju problemi manastira Visoki Dečani, zahtev upućen Unesku i svakodnevne teškoće naše Crkve i naroda širom južne srpske pokrajine. 

SPC podržava dijalog, ali ne pod uslovom da na bilo koji način ugrožava ili dovodi u pitanje interese Crkve, vernog naroda i države Srbije.

Stav SPC je dobro poznat: “Radi se o nezakonitoj secesiji dela teritorije i ne postoji način da neko nametne takvo rešenje koje će prihvatiti nezakonitu secesiju”, naglašava se u saopštenju.

Kroz dijalog ići ka evropskom rešenju

Patrijarh Porfirije je izneo stav da kroz dijalog treba ići ka evropskom rešenju, koje je u duhu Evropske unije, gde granice omekšavaju i postaju manje važne.

“Očekujemo da institucije poštuju Crkvu, da ne nasrću na naše ime, naš identitet, i poreklo naših svetinja”, istakao je patrijarh Porfirije.

Posebno je ukazao da Crkvu ne čine samo parohijski i manastirski hramovi, sveštenstvo i monaštvo, nego verni narod koji je prognan iz svojih kuća i koji ne vidi mogućnost da ostvari svoja imovinska prava ukoliko to ne može i širom kulturnog sveta poznati manastir Visoki Dečani, uprkos pravosnažnim presudama pravosudnih organa.

“Kosovo i Metohija su za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje, a Pećka patrijaršija za Srpsku pravoslavnu crkvu ono što je Vatikan za Katoličku crkvu”, poručio je Porfirije. 

Palmer: Za SAD važno da se zaštite interesi SPC na KiM

Na pitanje Tanjuga, da li je patrijarhu Porfiriju dao garancije da će srpsko kulturno nasleđe na KiM biti zaštićeno, Metju Palmer je rekao da je prvi put posle dužeg vremena posetio manastir Visoki Dečani i da je na svim sastancima koje je imao u Prištini istakao očekivanja SAD da će se vlasti u Prištini rukovoditi vladavinom prava, registrovati imovinu crkve kroz proces u katastru i obezbediti da manastiri imaju uredno potraživanje na parcele koje su njihova imovina.

“To je važno za očuvanje kulturnog nasleđa, ali i za pitanje vladavine prava. Moji sastanci sa (Miroslavom) Lajčakom i patrijarhom Porfirijem dali su nam priliku da razgovaramo i da kroz dijalog sa liderima crkve istaknemo i obezbedimo da se briga o imovini Crkve reflektuje i kroz proces dijaloga”, naglasio je Palmer.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vučić o KiM: Ne zalažemo se za zamrznuti konflikt, dijalog će biti nastavljen

Read Next

Argentina – vojska pedofila vreba na internetu, platforma “Tvič” suočena sa lavinom pritužbi roditelja