Parlament u Prištini nije podržao Vašingtonski sporazum

Za rezoluciju su glasala 24 poslanika opozicije, dok su poslanici vladajuće koalicije bili uzdržani.

Sporazumi potpisani u Vašingtonu, predviđaju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, u sferi ekonomije.

Šefica poslaničke grupe vladajućeg pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja izjavila je prištinskim medijima da neuspeh nacrta rezolucije DSK o Vašingtonskom sporazumu ne znači da u Prištini ne cene ulogu Sjedinjenih Američkih Država.

“Bilo je nekoliko tačaka za koje smo, dok smo bili u opoziciji u parlamentu, rekli da ne bi trebalo da budu deo bilo kakvog eventualnog dogovora. Tada je  Avdulah Hoti potvrdio da ove tačke neće biti uključene. Jedna od njih bila je ‘mini Šengen’ preimenovan u ‘Otvoreni Balkan’, a druga tačka je imala veze sa deljenjem kosovskih resursa sa Srbijom, poput slučaja jezera Gazivode”, rekla je Mimoza Kusari Ljilja.

Navela je da “vlada Kurtija” ostaje privržena strateškom partnerstvu sa SAD i da za njih postoje dva bitna principa.

“Prvo je to što naša podrška rezoluciji ni na koji način nije nedostatak uvažavanja uloge SAD. Sasvim suprotno. Poslanička grupa pokreta Samoopredeljenje i kosovska vlada ostaju privrženi strateškom partnerstvu sa Sjedinjenim Državama, koje su posebne za Kosovo i njegov narod. Nastavićemo saradnju u svim oblastima, posebno u procesu dijaloga. Drugi princip je da Kosovo ne ulazi u dijalog kao strana koja mora da pravi nove kompromise”, kazala je Mimoza Kusari Ljilja.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Stara sujeverja koja su još aktuelna: Zašto bebu niko ne sme da vidi prvih 40 dana

Read Next

“Otkrij tajna dokumenta” – rodbina žrtava napada 11. septembra ne želi Bajdena na obeležavanju