Pametni roboti beru voće i podižu jug Srbije na noge

Robot Agar je univerzalni robot za poslove u poljoprivredi i napravljen je u niškom naučno-tehnološkom parku.

“Trenutno smo postigli da čupamo korov i da, recimo, beremo voće, međutim, tu radimo još na nekim doradama. U principu, to je sada veštačka inteligencija kojom treba da prepoznamo da li je voće zrelo ili nije zrelo”, objašnjava Nikola Velčev iz kompanije “Koming kompjuter inženjering” iz Niša.

U dve godine, koliko postoji Naučno-tehnološki park u Nišu, kreirano je više od 200 proizvoda ili usluga u 54 kompanije u kojima radi više od 500 uglavnom mladih ljudi.

“Iz ovog Naučno-tehnološkog parka godišnje se izvozi 20 miliona evra usluga, pameti, proizvoda, rešenja nekih problema i imamo najmanje 10 startap kompanija koje su u ovom trenutku na čekanju. Dakle, potreban nam je dodatni prostor i ja sam ubeđena da će upravo ovo ovde, ovaj Naučno-tehnološki park biti budući motor razvoja Niša”, poručila je premijerka Ana Brnabić.

U novom parku koji će biti spojen sa postojećom zgradom imaće mesta za 1.200 radnika. Premijerka kaže da je na području Nišavskog okruga u poslednjih 10 godina otvoreno 16.000 radnih mesta. Novih 30 radnika zaposlilo se u fabrici komunalnih vozila “Resor” u Gadžinom Hanu, zahvaljujući ulaganju Razvojne agencije Srbije.

“Meni mnogo znači zato što sam odavde iz Gadžinog Hana da ne putujem, a i drago mi je da bar neki pogon postoji u selu”, ističe metalostrugar Boban Ilić.

“Trideset radnika u našem Zaplanju je više vredno nego petsto zaposlenih ljudi u nekom većem gradu”, poručuje predsednik Opštine Gadžin Han Milisav Filipović.

Premijerka Ana Brnabić je obišla i renoviranu zgradu ambulante u zaplanjskom selu Veliki Krčimir. Gotovo četiri milijarde dinara uloženo je u obnovu više od 80 domova zdravlja i ambulanti u 58 gradova.

“Radimo i velike projekte u zdravstvenoj infrastrukturi – Klinički centar Niš, Klinički centar Vojvodine, Klinički centar Srbije u Beogradu. Krenućemo Klinički centar Kragujevac, opšte bolnice, ali takođe su nam jednako važni i male zdravstvene stanice, domovi zdravlja i ambulante po selima”, kaže premijerka.

Sto dana rada Vlade, koji su, prema rečima premijerke, protekli u znaku nestabilnosti na Kosovu i Metohiji, biće obeleženi sednicom u Lebanu, čime će, kako je rekla, takođe biti dat podstrek razvoju ovog dela Srbije.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Junajted se spasio od poraza protiv Lidsa

Read Next

FITNES TRENER JE 30 DANA JEO SAMO PICU: Ono što se desilo njegovom TELU i ZDRAVLJU je iznenađujuće