Pali prvi otkosi pšenice u Srednjem Banatu, kakav se prinos očekuje

Parcela pod pšenicom od tri i po jutra Miće Petromanjanca iz sela Jankov Most požnjevena je ove godine među prvima u ataru. Usev je zasejan u optimalnom roku, a prinos će biti sličan prošlogodišnjem.

“Danas smo izašli prvi dan, a sad će da vidimo. Očekujem bar 35 metara po jutru da bude, kakva je bila situacije, nije bilo kiše”, kaže Mića Petromanjanc, dodajući da bi cena od bar 30 dinara po kilogramu pokrila troškove i obezbedila neku zaradu.

Najveći protivnik ratara u ovoj fazi žetve pšenice je vlaga zrna. Trenutno se kreće od 12 i po do 16 i po odsto. Sve preko 14 zahteva dodatno sušenje.

“Zrno, kao da je suvo, a slama je mekana još. Mekano je, zeleno još. Zato ne znam, to kad se mulja u kombajnu, od slame, da li dobija sad zrno vlagu videćemo”, napominje Robert Miler, poljoprivrednik iz Mihajlova.

Što se tiče ječma, žetva je pri kraju. Ratari navode da su vremenski uslovi pogodovali ječmu, a nije bilo ni jakih vetrova, pa je usev izbegao poleganje, što je najčešća šteta.

“Za sad je odlično. Ovo je prva njiva i biće otprilike sedam do sedam i po tona po hektaru, sve ispod tog je neuspeh. Urađena puna agrotehnika i vreme je pogodovalo ječmu”, ukazuje Stevica Brančin, poljoprivrednik iz Kumana.

Trgovanje novim rodom je počelo kada je reč o ječmu. Na Produktnoj berzi u Novom Sadu prvi ugovori su bili sa cenom od 19 dinara i 60 para do 20 dinara za kilogram. Otkupna cena nove pšenice još uvek nije formirana.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Ivana Španović druga na Dijamantskoj ligi u Oslu

Read Next

Vučić i Alabar na završetku radova na konstrukciji Kule “Beograd”