Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom

Kako je obrazložio šef diplomatije Palestine Rijad el Malki, odnose treba prekinuti, jer Priština svojom odlukom krši međunarodno pravo i rezolucije, ali i otvoreno napada palestinski narod i njegova prava.

Ako bi članice Organizacije islamske saradnje prihvatile palestinski zahtev, Priština bi se suočila sa velikim gubitkom podrške, jer je nezavisnost tzv. države Kosovo priznalo 30 od 57 zemalja koje su u toj organizaciji, navode Novosti

Među članicama OIK koje priznaju tzv. Kosovo su Turska, Albanija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Kuvajt, Katar, Bahrein, Pakistan i Libija.

Zemlje poput Omana, Egipta i Gvineje Bisao su svoje odluke o priznavanju već zamrzle i pre sporne odluke Prištine o ambasadi u Jerusalimu, dok Palestina, Azerbejdžan, Indonezija, Iran, Alžir, Tunis i Kazahstan nikada nisu priznale nezavisnost tzv. države Kosovo. 

Zamrzavanje članstva, moglo bi da znači dosta toga

Ambasador Palestine u Srbiji Muhamed Nabhan potvrdio je da je ta zemlja pokrenula inicijativu u Organizaciji islamske saradnje da se zamrzne članstvo Kosova zbog zatvaranja predstavništva u Jerusalimu, što bi, ukoliko se prihvati, moglo da znači zatvaranje predstavništava u Prištini, zamrzavanje ugovora ili da članice povuku priznanje tzv. države Kosovo.

Palestinski ambasador je u razgovoru za Tanjug rekao da su odluku Prištine da otvori predstavništvo u Jerusalimu osudile sve zemlje članice Arapske lige i OIS, ali da bi trebalo preduzeti konkretne korake kako bi vlada u Prištini znala kako treba da se ponaša na međunarodnoj sceni.

“Prekid saradnje, tj. zamrzavanje saradnje moglo bi da znači zatvaranje ambasada ukoliko ih imaju u Prištini ili ako imaju neke ugovore, da ih stavljaju na led. To znači mnogo toga”, izjavio je Nabhan.

Upitan da li bi to moglo da znači povlačenje priznanja nezavisnosti tzv. države Kosovo, ambasador je odgovorio potvrdno i rekao da i to dolazi u obzir.

“Ukoliko Priština insistira na tome što radi, to sigurno sledi. To je drugi korak”, rekao je ambasador.

Palestina je od svih zemalja članica, njih 58, tražila da ne otvaraju predstavništva u Jerusalimu budući da je i po rezoluciji Saveta bezbednosti UN 478 zabranjeno državama da premeštaju ambasade ili predstavništva u Jerusalim.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Stop: Ako pravite ove 4 greške, čaj postaje NEZDRAV!

Read Next

Skupština o zakonima iz oblasti energetike i rudarstva, na početku poslanička pitanja