Pala prva klapa filmskog i TV projekta o operaciji „Halijard“

Posle tri godine opsežnih priprema, u subotu 22. maja, u izvršnoj produkciji Contrast Studios-a, a u saradnji sa Telekomom Srbija i Radio-televizijom Srbije, u selu Nemenikuće na obroncima Kosmaja, počelo je snimanje igranog filma „Heroji Halijarda“ i TV serije „Vazdušni most“, prema scenariju i u režiji Radoša Bajića.

U središtu igranog filma „Heroji Halijarda“ je ratna drama, priča koja je inspirisana najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatom po kodnom imenu „Operacija Halijard“. U ovoj akciji, u leto 1944, predvođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, pod komandom đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora, srpski narod je, uz velike žrtve i odricanja, od sigurne smrti spasio 508 američkih i drugih savezničkih pilota.

Halijard

Priča o „Halijardu“ zapravo je apoteoza herojstvu, prijateljstvu, dobročinstvu, plemenitosti i patriotizmu.

Baš kao i film „Heroji Halijarda“ i TV serija od šest jednosatnih epizoda, „Vazdušni most“, za svoj centralni motiv ima priču o tragici jednog vremena, o herojstvu i beznađu, o porodici, ljubavi i stranputicama, o žudnji za slobodom, o podelama i raskolima – o nametnutoj budućnosti koja je voljom moćnih i velikih oteta srpskom narodu.

Halijard

„Na scenariju sam radio više od tri godine. Ogromnu pomoć su mi pružili i dali nemerljiv kreativni doprinos koscenaristi, veliki dramski pisac Dušan Kovačević i mladi i izuzetno talentovani dramaturg Strahinja Madžarević. Trudićemo se da oživimo dramatično vreme u leto 1944. godine u Srbiji, kada se srpski narod našao pred jednim od najvećih iskušenja u svojoj istoriji“, rekao je autor projekta Radoš Bajić.

U filmu i TV seriji o operaciji „Halijard“ nastupiće više od stotinu glumaca, među kojima će glavne i velike uloge igrati Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Dragan Petrović Pele, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović, Radoje Čupić, Slobodan Boda Ninković, Nedeljko Bajić, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković, Đorđe Marković, Branko Janković, Nebojša Kundačina, kao i veliki broj talentovanih mladih glumaca: Nina Nešković, Teodora Dragičević, Čubrilo Čupić, Marko Radojević, Mihailo Perišić, Ognjen Nikola Radulović i drugi.

Halijard

Pored umetnika iz Srbije i regiona, glumačku postavu će sačinjavati značajan broj stranih glumaca sa engleskog govornog područja među kojima: Stiven Mur, Majkl Stoki, Adam Devenport, Jadran Malkovič, Pol Kles, Nikola Kent, Karl Varton, Pol Marej, Hari Natanijel Epli, Aleks Papke i mnogi drugi.

Igrani film „Heroji Halijarda“ realizuje se uz podršku Filmskog centra Srbije i Pokrajinske vlade AP Vojvodina.

Snimanje filma i TV serije odvijaće se u dve faze – tokom 2021. godine na Kosmaju i planini Rudnik, a 2022. u Pranjanima i na lokalitetima Suvobora i Ravne Gore.

Halijard

Premijera filma planirana je za proleće 2023. godine, dok će prikazivanje TV serije biti na jesen iste godine na programima Radio-televizije Srbije i kanala SUPERSTAR TV.

Halijard

Ekipa projekta

Scenarista i reditelj: Radoš Bajić Koscenaristi: Dušan Kovačević Strahinja Madžarević Direktor fotografije: Predrag Jočić Montažer: Stevan Marić Scenograf: Jelena Mirković Kostimograf: Boris Čakširan Masker: Mirjana Stevović Snimatelj zvuka: Vladica Budić Dizajner zvuka: Igor Perović Kompjuterska animacija: Boriša Simović Pomoćnici režije: Ivan Zacero Mladen Šević Konsultant za istoriju: dr Miloš Timotijević Vojni konsultant: general Dragan Katanić Glavni organizator: Jelena Stojanović Direktor projekta: Snežana Mileusnić Izvršni producenti: Nedeljko Bajić, Jelena Bajić Jočić, Predrag Jočić

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

DNEVNI HOROSKOP ZA 25. MAJ: Očekuje vas finansijski dobitak kojim ćete biti zadovoljni!

Read Next

ZAŠTO NIKAD NE TREBA NAZDRAVLJATI ČAŠOM VODE: Evo šta ste time poželeli i sebi i drugoj osobi!