Pahor: Protiv sam promena granica na Balkanu, zalažem se za nastavak proširenja EU

“Ne slažem se sa promenom granica, moj stav o ovome je potpuno suprotan. Želim da ubedim sagovornike na samitu Brdo-Brioni da nastave proces proširenja i reformi. To je istorijska potreba”, rekao je Borut Pahor nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani ponovo komatarišući neslužbeni dokument slovenačkog premijera Janeza Janše.

Objasnio je da je njegova poseta Prištini pripremana u susret samitu Brdo-Brioni, u ponedeljak – 17. maja, koji obeležava 10 godina od osnivanja.

Najavio je da će na samitu Brdo-Brioni, zatražiti od zemalja članica EU da nastave proširenje Unije na Zapadni Balkan, kako bi se izbegla ideja promene granica.

“Smatram da je među liderima Zapadnog Balkana došlo do smanjenja evropske perspektive I da je to povezano sa usporavanjem članstva država Zapadnog Balkana. Proširenje EU je neophodno i da EU taj prostor vidi kao celinu. To bi ojačalo poverenje ljudi u evropsku perspektivu, podstaklo političku volju za reformama i izbeglo rizik razmišljanja o promenama granica između država”, rekao je Pahor.

“U drugoj polovini godine Slovenija će predsedavati EU, I želeo bih da vidim neke pozitivne poteze u ovom pravcu. Prvo testiranje biće sastanak u ponedeljak Brdo-Brioni. Pre samita imaćemo poslednje razgovore i sastanak će biti poruka za EU ​​i zemlje Balkana”, rekao je Pahor.

“Priština da doprinese dijalogu novim zamahom”

Naveo je da je veliki zagovornik dijaloga Beograda i Prištine i da nova kosovska vlada mora da bude spremna da svom snagom dâ dijalogu novi zamah.

Kosovska predsednica rekla je da će Priština biti deo dijaloga, insistirajući na pitanjima kao što su nestali.

“Kosovo će biti deo dijaloga s obzirom na to da je ‘status Kosova jednom zauvek utvrđen 17. februara 2008’. Kosovo će sedeti za stolom i bavićemo se pitanjima koja su važna za naš narod, kao što je pitanje nestalih osoba”, navela je Osmanijeva.

Navela je da je Prištini potrebna slovenačka pomoć po pitanju vakcina protiv kovida, zahtevajući od Pahora da podršku u procesu evropskih integracija.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Parlament usvojio izmene Zakona o zapošljavanju

Read Next

Crnogorska ministarka prosvete: Najbolji odnosi sa Srbijom prioritet