Pad kineske rakete koja kruži oko Zemlje očekuje se danas, ali gde još se ne zna

Vojska SAD saopštila je prethodno da Američka svemirska komanda prati nekontrolisani ponovni ulaz kineske rakete, prenosi Rojters.

Organizacija “Aerospejs korporejšn” navela je na Tviteru da se prema poslednjim predviđanjima očekuje da će telo rakete “long marč 5b” ponovo ući u atmosferu u 8 sati u nedelju.

Prema predviđanjima te organizacije ulazak se očekuje kod novozelandskog Novog ostrva, ali je, kako prenosi agencija, pad moguć bilo gde.

Delovi možda padnu i u Italiji

Iz italijanske civilne zaštite upozorili su stanovnike južnih regiona Umbrija, Lacijum, Abruco, Molize, Kampanja, Bazilikata, Apulija, Kalabrija, Sicilija i Sardinija, da u noći sa 8. na 9. maj ostanu “u zatvorenim prostorima” jer postoji mogućnost da ostaci kineskog satelita, koji bez kontrole pada na Zemlju, završe u delovima upravo tih italijanskih regiona.

Prema rečima direktora Civilne zaštite Fabricija Kurča, koje prenosi agencija Ansa, postoji mala verovatnoća da delovi satelita, čak i ako padnu, oštete zgrade, ali se građanima za svaki stučaj savetuju da oko 2.00 9. maja ostanu iza zatvorenih vrata.

Delovi bi, prema prema proceni kineskih stručnjaka, trebalo da padnu negde u more, ali postoji i mala verovatnoća da završe tamo gde nije planirano.

Jezgro rakete visoko 30 metara rakete “long marč 5B” lansiralo je modul “Nebeska harmonija” u Zemljinu orbitu 29. aprila.

Zatim je “long marč 5B” ušao u orbitu, čime je nastala mogućnost za jedan od najvećih nekontrolisanih ulazaka u atmosferu. Neki eksperti se pribojavaju da bi raketa mogla da padne u naseljeno područje.

Deo rakete, prema podacima američke vojske, kruži oko Zemlje na svakih 90 minuta brzinom od oko 27.600 kilometara na čas na visini od više od 300 kilometara.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Raste broj ubijenih u pokolju u Rio de Žaneiru, UN apeluje na nezavisnu istragu

Read Next

Sajber-napad na najveću kompaniju u SAD za prenos naftnih derivata