Ovo svi držimo u novčaniku, a opasno je!

Stručnjaci za finansijsku bezbednost otkrili zbog čega ovo nikada ne bi trebalo držati u novčaniku!

Ako i vi, kao većina ljudi, držite razne isečke, fiskalne račune i druge priznanice u novčaniku, znajte da to nikako nije bezbedno!

Stručnjaci za bezbednost finansija kažu da je ovo veoma opasno, jer ako ostanete bez novčanika, možete biti na meti ozbiljne prevare. Vaša cela ušteđevina može biti ugrožena!

„Na prvi pogled, fiskalni račun, potvrda sa bankomata ili drugi ‘papirići’ ne deluju kao da bi mogli da nam ugroze finansije. Ali, ukoliko novčanik zagubite ili ga neko ukrade, ti papiri o vama daju mnoštvo informacija koje mogu biti zloupotrebljene“, navodi Adam levin, osnivač kompanije za zaštitu ličnih podataka i usluge vezane za rizik podataka, „CyberScout“.

Na meti prevare može biti vaša banka, tako što će prevarant iskoristiti vaše podatke da zatraži informacije ili transakcije, a sektor za odnos sa mušterijama pre će poverovati nekome ko ima uvid u vaše troškove prethodnih dana.

Slični tekstovi

Na meti prevare, takođe, možete biti i vi, jer ako ste zajedno s novčanikom izgubili i kartice, banci neće biti „sumnjivo“ ako se one koriste na mestima gde ih vi inače provlačite, dok ne stignete da ih otkažete. Lopovi tako mogu potrošiti vaš novac!

Takođe, može doći do potpuno drugačije prevare. Da kažemo da imate omiljeni restoran i da često tamo jedete, samim time imate više računa odande kod sebe. Ako ste izgubili novčanik i neko zna da ste često tamo, može vam uputiti lažni mejl predstavljajući ga kao promotivnu ponudu tog restorana ili druge ustanove koju često posećujete. Nećete posumnjati jer znate da ste često tamo, pa ćete kliknuti na „phishing“ link i biti žrtva prevare.

„Zašto biste ostavljali toliko informacija o sebi na papirićima? Pocepajte ih i bacite čim vam više ne trebaju, skinite aplikaciju za digitalno čuvanje priznanica ili jednostavno, gde je moguće, tražite da potvrdu ili račun dobijete mejlom“, navodi on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

OVAKO SE NEGUJU I GAJE ORLOVI NOKTI:Cvet neverovatnog mirisa i izgleda, otporan i na ekstremno visoke temperature!(FOTO)

Read Next

Novi veliki pad broja obolelih