Ovo su godine života u kojima se najviše stari

Kako godine odmiču, primetno je da ne starimo uvek isto. Nekada može proći i 10 godina bez značajnijih promena, a nekada vam se čini da ste ostarili “preko noći”. Kako prenosi „Nature Medicine”, naučnici su detaljnom analizom starenja proteina plazme identifikovali tri etape starenja tokom ljudskog životnog vijeka.

Ovo istraživanje pokazalo je da ljudi najviše stare u 34., 60. i 78. godini života, pokazala je naučna studija.

Promene su rezultat kretanja mase proteina u različitim obrascima. Naučnici su analizirali krvnu plazmu ispitanika u dobi od 18 do 95 godina starosti, posmatrajući nivoe oko 3.000 različitih proteina. Tokom analize primijetili su da 1.379 proteina varira tokom godina.

Mada su nivoi tih proteina relativno konstantni tokom dužih životnih perioda, naučnici su utvrdili da je do velikih pomaka najviše dolazilo u mladoj odrasloj dobi (34 godine) kasnoj srednjoj dobi (60 godina) i starosnoj dobi (78 godina). Stručnjacima, za sada, nije jasno zašto i kako se to događa, ali smatraju da ovo istraživanje naglašava vezu između starenja i stanja krvi, što je uočeno i u prethodnim studijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

3 ZNAKA KOJI SU NAJVEĆI ZAVODNICI: Pravi su majstori flerta, a važe i za najpoželjnije partnere

Read Next

Borelj: Stigli italijanski karabinjeri kao pojačanje Euleksu