Ovo su 3 najopasnija jutarnja simptoma: Javljaju se čim otvorite oči, ako traju duže od 14 dana može biti veoma opasno

Rak koji se razvija u telu može da se manifestuje u različitim okolnostima, a simptomi često nisu očigledni. Ipak, važno je da obratite pažnju na znakove upozorenja i, ako je potrebno, da se obratite lekaru. U nastavku slede tri simptoma raka koji se javljaju ujutru, ali postavlja se pitanje – kada oni postaju uznemirujući?

Uporna upala grla

Jedan potencijalni pokazatelj raka može da bude uporna upala grla ujutru koja traje duže od dve nedelje. Ako bol ne postane blaži tokom ovog vremena, to može da bude simptom raka grla, raka larinksa (grkljana) ili raka štitne žlezde.

Kašalj

Uporni jutarnji kašalj koji traje duže od dve nedelje takođe treba smatrati razlogom za zabrinutost. Ovaj simptom je prilično čest među pušačima, ali ako se javlja neprekidno i duže od 14 dana, može da ukazuje na rak pluća.

Umor

Još jedan simptom razvoja raka je jutarnji umor. Osećaj umora nakon buđenja nije sam po sebi neobičan. Ipak, ako se umor pojavi ujutru i potraje tokom dana, to može da ukaže na zdravstvene probleme. Stalni umor je čest simptom raka, posebno kada se javlja sa drugim simptomima kao što je noćno znojenje.

Drugi simptomi tipični za rak

  • promene u pražnjenju creva – nelagodnost u predelu stomaka, krv u stolici, dijareja ili zatvor bez jasnog uzroka mogu da ukažu na rak, posebno ako traju tri nedelje ili duže
  • nadimanje – ako traje duže od tri nedelje, treba konsultovati lekara
  • krvarenje – neobjašnjivo krvarenje je tipičan simptom raka koji uključuje krvarenje između menstruacija, rektalno krvarenje, kao i krv u urinu, povraćanje ili sekret koji nastaje tokom kašlja
  • kašalj, bol u grudima i otežano disanje
  • kvržica u dojci – ponekad su to benigne lezije kao što su ciste ili fibroadenomi, zato uvek treba konsultovati lekara
  • mladeži – koji menjaju oblik, boju, stvaraju svrab ili krvarenje
  • neobjašnjivi gubitak težine – koji nije rezultat dijete, vežbanja ili stresa

(Stil/ Mondo)

Bonus video:

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Александра Крунић заустављена у првом колу Ролан Гароса

Read Next

Kusturica ga spasao bede, a zbog njegove životne priče Juga je plakala: Niko nije zaslužio kraj kakav je dočekao Saša