Ovo se događa vašem mozgu kada spavate šest sati ili manje, kažu stručnjaci

Odavno je svima poznato koliko je san važan za pravilno funkcionisanje, koncentraciju, motivaciju i uspešno odrađivanje dnevnih obaveza, ali uprkos čestim upozorenjima i savetima, ljudi se ne pridržavaju onog pravila da spavaju otprilike 8 sati za zdravlje organizma, već gledaju serije do kasno u noć, ostaju na zabavama do jutra, listaju društvene mreže na telefonu…

Doktorka Rebeka Robins objasnila je šta se događa u mozgu kada mu dajemo samo šest i manje sati sna i kako veliku razliku može da napravi i samo jedan sat više.

„Ako jednu noć spavate osam sati, a već sledeće šest i tako menjate ritam, vi zapravo šaljete mozgu poruku da se prilagođavate drugoj vremenskoj zoni. Svaki sledeći odlazak u krevet postaje izazov za njega i zbunjujete ga. Toksini koje mozak tada ispušta mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija i problema poput demencije.“

Takođe, istraživanja su pokazala da oni koji ne spavaju dovoljno imaju veće šanse da se razbole od gripa i raznih viroza jer imunitet pada i postajete osetljiviji.

Imati tačan raspored odlaska u krevet i buđenja ključno je u održavanju zdravlja. „Mnogi misle da je samo deci potrebna dobra rutina spavanja, ali potrebna je i odraslima“.

Slični tekstovi

Doktorka Robins predlaže da ne koristite mobilni pre spavanja već odvojite nekoliko minuta za meditaciju i nakon toga utonete u san. Takođe, ako se slučajno budite tokom noći, nemojte uzimati telefon u ruke. Pokušajte da sednete, prekrstite noge i odradite meditaciju, prenosi LADBible.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

MISTERIOZNA FOTOGRAFIJA KRIJE JEZIV DETALJ: Stara je 122 godine, a ono što se na njoj nalazi uteruje strah u kosti

Read Next

Stefanović razgovarao sa ambasadorima Kvinte i Norveške pri NATO i u Srbiji