OVO MORATE DA ZNATE: Na ovim podmuklim mestima rak kože može lako da se “sakrije” i prođe neprimećeno!

Iako potpuno ima smisla da rak kože „napadne“ delove tela koji su najizloženiji suncu, poput lica, ruku, grudi i nogu, to nikako ne znači da ostatak tela nije u opasnosti.

Zapravo, rak kože može da se formira na bilo kom delu tela, upozoravaju dermatolozi. Najveći faktor rizika svakako je izlaganje štetnim sunčevim zracima, ali na pojavu kancera kože utiču i godine života, genetikai porodična istorija bolesti.

Sve to znači da delovi tela koji nisu izloženi suncu mogu da budu zahvaćeni rakom kože. Evo na šta da obratite pažnju!

Mesta na kojima može da se krije kancer kože:

Skalp

Sama kosanije dovoljna zaštita od štetnih UV zračenja, naročito ukoliko imate tanku i svetlu kosu. Nosite šešire kada ste na suncu, a ukoliko ne ih volite, na skalp nanosite kremu sa zaštitnim faktorom u spreju.

Dlanovi i stopala

Stopalai ruke izloženi su suncu mnogo više nego ostatak tela. Obraćajte pažnju i pregledajte ove delove tela i ne zaboravite da nanosite kremu sa zaštitnim faktorom! (Pročitajte i… Prepoznajte melanom na vreme)

Prsti na rukama i nogama

Na ovim mestima može da se krije melanom, a najčešće upravo na njih ne obraćamo nikakvu pažnju. Prilikom mazanja kreme, ne zaboravite da je nanesete i na prste ruku i nogu!

Kapci

Oko 10% raka kože formira se na kapcima, navode stručnjaci. Zato, ne zaboravite da i njih namažate kremom sa zaštitnim faktorom, nosite sunčane naočare, kao i šešir kada boravite na suncu.

Predeo između prstiju

Sigurno vam nikada nije palo na pamet da proverite kožu između prstiju nogu i ruku. Pa ipak, tamo može da se formira veći i agresivniji melanomnego na bilo kom drugom delu tela. Proveravajte kožu između prstiju s vremena na vreme!

Genitalije

Iako ovi delovi tela nisu naročito izloženi suncu (osim ukoliko niste nudista), ćelije karcinoma, povezane s HPV virusom, upravo se ovde razvijaju. Proveravajte promene na koži na ovim delovima tela.

(Stil.kurir.rs)

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

OVI FIZIČKI I PSIHIČKI SIMPTOMI UKAZUJU NA ANKSIOZNOST: Evo šta može pomoći da ih ublažite

Read Next

MAGNETNA KONEKCIJA: Inovativni usb za sve vrste mobilnih telefona koji duplo brže puni od običnog kabla!