OVO JE UBEDLJIVO NAJLEPŠE BALKONSKO CVEĆE:Otporno na visoke temperature,lako se neguje,cveta raskošno tokom cele sezone!

Leto je i zvanično stiglo, a najlepše mesto na kojem možete da provedete tropske dane je svakako balkon. Kako bi uživanje bilo maksimalno, ukrasite ga cvećem koje ovaj kutak pretvoriti u pravu oazu za uživanje.

Pronašli smo sorte koje su idealne za terase. Osim što izgleda prelepo, otporne su i na ekstremno visoke temperature.

1. Plumbago

Plumbago je žbunasta biljka, poreklom iz Južne Afrike. U zavisnosti od toga kako je oblikujemo, može biti puzavica ili u obliku žbuna. Ima prelepe svetloplave do plave cvetove, na koje niko ne ostaje ravnodušan. Ovo cveće vrlo brzo raste i cveta tokom čitavog leta. Odgovara mu puna sunčeva svetlost, ali i vlaga, pa se mora redovno zalivati.

2. Petunije

Petunije cvetaju od juna, a odlično podnose toplotu. Vodite računa da ih držite na mestima gde su zaštićene od promaje. Potrebno ih je redovno zalivati, ali i uklanjati osušene latice.

Petunije

3. Muškatle

Postoje dve vrste muškatli koje vam mogu ulepšati terasu – uspravne i viseće. Obe vrste zahtevaju sunčana mesta (najbolje sa južne strane) i zemlju koja dobra drenira, jer zbog prevelike vlage u korenu može uginuti. Ona će trajati celo leto i krasiće vašu žardinjeru svojim prelepim bojama – beloj, roze, ljubičastoj, narandžastoj, žutoj i crvenoj.

Muškatle

4. Dan i noć

Ova biljka je omiljena zbog svojih specifičnih šara. Pripada porodici ljubičica, a vrlo se lako održava. Dan i noć je otporna biljka, pa joj neće smetati promene temperature, kao ni boravak na jakon suncu, ali ni u hladu.

Ovo cveće ima tanko razgranato stablo,mesnate listove i cvetove koji rastu pojedinačno na dugim drškama.

Dan i noć

5. Pustinjska ruža

Ima debelu stabljiku, izdanke i mesnate listove pa je stoga i dobila ime Obesum što u prevodu znači debeli – ogroman. Cveta u prepoznatljivoj žarko ružičastoj boji koja je u sredini cveta svetlija. Biljku nije potrebno đubriti niti joj davati prihranu. Za cvetanje zahteva veliku količinu prirodne svetlosti, ali tokom letnjih meseci mlade biljke (starosti do jedne godine) potrebno je skloniti s direktnog sunčevog svetla kako ne bi došlo do oštećenja biljke. Kao sukulentna biljna vrsta, ne zahteva puno vode. Zaliva se samo kada je zemlja potpuno suva i potrebno ga je prilagoditi godišnjem dobu.

(Stil.kurir.rs)

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

SRPSKI JERUSALIM: Manastir s lekovitim izvorom kneza Lazara usred planinskog bespuća! (FOTO, VIDEO)

Read Next

Neuspešan eksperiment: Proveli 4 meseca vezani lisicama – pa raskinuli