OVO CVEĆE JE NAJBOLJE POSADITI U MAJU: Cvetaće raskošno sve do prvih mrazeva! (FOTO)

Najveći broj vrsta cveća sadi se u rano proleće. Međutim, postoje vrste koje nije kasno zasaditi ni tokom maja.Najpoznatije su sigurno gladiole. Dalije se takođe mogu posaditi u maju, a one cvetaju od jula, pa sve do pojave prvih mrazeva.

Sadnja gladiola 

Gladiole se sade na dubini od deset santimetara, sa razmakom između lukovica od 10 do santimetara. 

“Cvet gladiole otvara se u julu, treba ih redovno zalivati, a tokom cvetanja dva puta mesečno dodavati tečno đubrivo”, kažu stručnjaci.

Inače, lukovice gladiola imaju vlaknasti omotač smeđe boje sa ravnim malim dnom. U nekim slučajevima izdanci se već vide iz lukovica.

Ovom cveću najviše odgovara dobro ocedno ili peskovito zemljište. Gladiole vole sunce, a sama sadnja je veoma slična kao i kod drugih lukovica. Ipak, njene lukovice bi trebalo posaditi nešto dublje u odnosu na druge jer imaju listove koji su bujni i rastu u visinu. “Ukoliko ih posadite na 10 do 20 centimetara dubine, time obezbeđujete da se lukovice dobro usade u zemljište jer ukoliko je vreme vetrovito, mogu biti iščupane iz zemlje”, objašnjava Nožinić.

OVAKO SE NEGUJE NAJLEPŠI PROLEĆNI CVET: Uspeva čak i početnicima, a verovanje kaže da privlači veliku sreću!

Gladiole

Dalije 

Savremenim baštovanima je dalija poznata kao ukrasna baštenska biljka koja raste iz malih, smeđih, dvogodišnjih gomoljika koje se sade u proleće.

Ovo raznobojno štrkljasto cveće uglavnom cveta od sredine leta pa do prvih mrazeva, kada je većina drugog cveća već „odradila“ svoje.

Mada nije najbolje prilagođena ekstremno toplim podnebljima sa visokom vlažnošću vazduha, dalija ipak i u takvim uslovima ulepšava sunčane vrtove, sa sezonom cvetanja koja traje najmanje 120 dana. Dalije napreduju u hladnijim i umereno vlažnim klimatskim pojasevima.

Sadnja dalija

PRIVLAČI SREĆU I BLAGOSTANJE, A LEGENDA KAŽE DA JE NASTAO OD ISUSOVIH SUZA: Ovaj raskošni cvet treba da ima svaka kuća!

Dalija, Georgine

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

O OVAKVOJ KOSI SADA SVI MAŠTAJU: Frizura koju su proslavile Sindi Kraford i Klaudija Šifer je ponovo u trendu! (FOTO)

Read Next

SVAKI BAŠTOVAN ZNA DA OD NANE NEMA KORISNIJE BILJKE U POVRTNJAKU: Evo zašto!