OVE NAMIRNICE MOGU DA POVEĆAJU RIZIK OD KARDIOVASKUALRNIH BOLESTI:Ako želite zdravo srce, odmah ih izbacite iz ishrane!

Kardiolog Andrej Friman naglašava koliko je ishrana važna za zdravlje celog organizma, pa tako i srca. Ukoliko želite da smanjite rizik od kardiovaskularnih bolesti, ovu hranu izbacite iz upotrebe ili barem svedite na minimum. 

Ipak ne postoji hrana koja će vam spasiti život… I ne postoji ona koja će vas ubiti. Reč je o ravnoteži – rekla je dr Šeron Hajes, profesorka kardiovaskularne medicine.

Zato se trudite da ovu hranu jedete što ređe:

Slanina, kobasice i ostalo prerađeno meso

Hajes je vegetarijanka. Pre 25 godina prestala je da jede životinjske belančevine i ranije je izbegavala prerađeno meso jer je bogato kalorijama, zasićenim masnoćama, soli i drugim dodanim sastojcima.

Svetska zdravstvena organizacija utvrdila je da česta konzumacija prerađenog mesa može da uzrokuje mnoge bolesti, istakao je Friman.

Čips od krompira i ostale prerađevine

Klonite se malih kesica slanih, hrskavih ugljenih hidrata koje vidite u automatima, savetovali su lekari. Friman se slaže s mnogim nutricionistima da su ugljeni hidrati – koji se nalaze u čipsu, hlebu i krekerima – veći problem od masti.

Dezerti

Uživanje u dodatnim šećerima u vrlo ograničenim količinama, ako su vam uopšte potrebni, napomenuo je Friman. Što se tiče poslastica poput pita, sladoleda i bombona, on savetuje da ih jede maksimalno jednom nedeljno.

srce

Previše proteina

Neretko se događa da ljudi konzumiraju dvostruko više proteina nego što im je potrebno u jednom danu, a to opterećuje bubregei može uzrokovati različite probleme, kaže doktor.

Brza hrana

Iako neki restorani brze hrane nude opciju zdravijih obroka, lekari se slažu kako ni oni nisu idealan izbor.

Energetska pića

Friman je rekao da ih izbegava jer sadrže dodani šećer, plus sastojke koji potencijalno mogu da izazovu probleme poput visokog krvnog pritiska ili aritmije.

To ne znači da treba u potpunosti da izbegavate kofein. Sasvim je zdravo svakodnevno popiti čaj ili kafu, ali u umerenim količinama, rekao je.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Devet od 10 nemačkih kompanija ponovo bi investiralo u Srbiji, šta vide kao najveće rizike

Read Next

INOVATIVNA VIŠENAMENSKA MASKA: Proverena zaštita od zagađenja, virusa i bakterija!