Ove namirnice često jedemo, a povećavaju rizik od INFARKTA

Bolesti srca jedan su od vodećih uzroka smrti u Srbiji. Genetika ima veliku ulogu u srčanih oboljenjima, ali i faktori poput fizičke aktivnosti i ishrane.

Istraživanja su pokazala da često konzumiranje određenih namirnica povećava rizik od infarkta, a evo o kojoj hrani je reč.

Pržena hrana

Znamo da pržena hrana ne utiče dobro na liniju, ali nije dobra ni za zdravlje srca. Istraživanje koje je 2014. godine objavljeno u Američkom žurnalu kliničke ishrane, konzumiranje pržene hrane ima značajan uticaj na razvoj koronarnih bolesti srca, koje su jedan od najvećih faktora rizika za infarkt.

Gazirani napici

Slični tekstovi

I sami znate da gazirani napici nisu dobri ni za vaše zube, a ni za liniju, ali možda ne znate koliko štete nanose srcu. Istraživanje sprovedeno 2019. godine pokazalo je da ispijanje dve ili više čaša gaziranih napitaka dnevno povećava rizik smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima za 21 odsto.

Jaja

Iako važe za zdravu namirnicu i mnogi ih preporučuju kao zdrav doručak, ni njih ne treba preterano konzumirati.

Studija iz 2019. godine je pokazala da svaka polovina jajeta više pojedena tokom dana povećava rizik od srčanih bolesti.

Crveno meso

Ako želite da sačuvate zdravlje srca, bilo bi dobro da ograničite konzumiranje crvenog mesa. Studija iz 2020. godine u kojoj su učestvovala 43.272 zdrava muškarca pokazala je da konzumiranje jedne porcije crvenog mesa svakodnevno može da se poveže sa 12 odsto većim rizikom od srčanih bolesti.

Slanina

Obrađeno meso, poput slanine, nije dobro za srce. Stručnjaci kažu da, prema podacima dobijenim iz studije sprovedene 2020. godine, ljudi koji jedu obrađeno meso dvaput nedeljno, imaju sedam odsto veći rizik od infarkta nego oni koji ove namirnice ne jedu uopšte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

SULTAN SULEJMAN JE NA SAMRTI IMAO SAMO 3 ŽELJE: O njima se i danas priča!

Read Next

Ništa od proleća: Stiže nam hladni talas? (foto)