OVAKO ZAMIŠLJAMO SAVRŠEN ODMOR: Pronašli smo mesto na jugu Italije gde su ljudi nasmejani, a ulice kao iz bajke!

Ako na svojim putovanjima najviše volite da istražujete mestašca koja nisu previše razvikana i komercijalna, u kojima, zbog broja turista, ne vlada gužva i buka te koja su ostala donekle autentična, tada biste na svoju listu trebali da stavite Alberobelo, gradić na jugu Italije koji će vas na prvi pogled osvojiti svojim neodoljivim šarmom, pitoresknim uličicama i vrlo neobičnom arhitekturom.

Šarmantni Alberobelo gradić je od svega 11 hiljada stanovnika u južnoj italijanskoj pokrajini Bari. Fotogenični Alberobeloprvenstveno je poznat po građevinama jedinstvene arhitekture nastalima gradnjom bez veziva, isključivo od nepravilnih vapnenačkih kamenja, a koje se nazivaju trullo.

Tradicionalne kamene građevine preživele su vekove vremenskih nepogoda i drugih neprilika i ostale posve nepromenjene, a 1996. godine našle su se na UNESCO-voj listi svetske baštine što je počelo da privlači turiste. Radi se, naime, o tehnici koja  krasi većinu mediteranskih naselja, ali ono što je specifično za Alberobelojest da trulličine čitavo mestašce i ima ih otprilike 1.500 u čitavom gradiću.

Osim belih kućica neobičnih krovova, ono što će vas oduševiti u ovom italijanskom gradiću su uličice prepune cveća i autentičnih italijanskih suvenira, predivan pogled kamo god da se okrenete i naravno obilje topline i sunca, a uživanje u sjajnoj italijanskoj hrani i dobrom vinu ne moramo ni da spominjemo.

Na mnogim platformama za najam smeštaja, vrlo ćete lako pronaći mesto u Alberobelu, a možete unajmiti i trullikoji će vas sigurno ugodno hladiti tokom letnjih mjeseci. Ako vam nedostaje ideje za letnji godišnji odmor. neka vam se Alberobelonađe na listi, izgleda zaista posebno.

(Stil.kurir.rs)

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

DOMAĆA PRIHRANA ZA BILJKE OD LJUSKI LUKA: Recept da podarite biljkama sve neophodne vitamine i ubrzate rast i cvetanje!

Read Next

OBRTI KOJI MENJAJU ŽIVOT IZ KORENA: 20. maja Sunce ulazi u Blizance, čak 3 planete će biti u retrogradnom hodu