OVAKO SE NEGUJU I GAJE ORLOVI NOKTI:Cvet neverovatnog mirisa i izgleda, otporan i na ekstremno visoke temperature!(FOTO)

Ako tražite živahnu puzavicu koja će vam brzo ukrasiti luk iznad kapije ili prekriti ostatak starog, sasušenog debla, orlovi nokti (lonicera) pravi je izbor za vas, a lepo će se slagati i sa ružama.

Raste kao listopadni žbun do deset metara visine, cvetovi su narandžastožuti, sa pet režnjeva i cevastog oblika. Karakterističan im je opojan, slatkast miris, zbog čega privlače mnoštvo pčela koje ih oprašuju.

Ova živahna puzavica ima malo zahteva, podnosi visoke temperature, a samo tokom dugotrajnih suša potrebno joj je dodatno zalivanje. Ako je mesto gde sadite orlove nokte dobro pripremljeno, treba dodati đubrivo samo na početku sezone (možete upotrebiti uravnotežen odnos 10-10-10) i, eventualno, još jednom tokom cvetanja.

Pošto su orlovi nokti šumska biljka, koren mora uvek biti u hladu. Odgovara im zemlja bogata humusom. Iskusni ljubitelji kažu da je lonicera skoro neuništiva i zato je preporučuju i onima koji su tek početnici u gajenju biljaka. Sadi se u veće betonske ili plastične žardinjere, dubine najmanje 50 centimetara i širine od 40 do 50 centimetara, ili u vrtu i vrlo je pogodna za gajenje u velikim saksijama na terasama ili balkonima. Može se posaditi uz zid, ogradu, pergolu, luk iznad kapije ili oko starog sasušenog stabla. Ako im se ne obezbedi oslonac, postaju interesantni pokrivači tla u vrtu. Mogu se ožiliti i u čaši sa vodom.

Orlovi nokti, cveće

Razmnožavanje 

Za najbolji efekat, treba izabrati zdrave nove izdanke sa puzavice koja je starija od dve godine. Pozno proleće ili rano leto su najbolji termini za ovaj poduhvat.

Izdanke je najbolje iseći rano ujutru, kada je puzavica sva jedra od noćne vlage i kad nema vreline koja bi izdanke brzo isušila. Ipak, treba da budete brzi i da ih presadite što pre.

Biće vam potrebna: zemlja za rasađivanje (kako možete da je sterilišete, pogledajte ovde), male saksije (ne veće od 12 cm u prečniku), hormon za oživljavanje, providne plastične kese, elastične gumice i drveni štapići ili prutići.

Orlovi nokti, cveće

Postupak:

Odsecite izdanke dužine oko 15 centimetara, tako da rez bude odmah ispod listića pa uklonite donji par listova.

Sipajte malo hormona za oživljavanje u malu posudu i svaki izdanak zamočite u prah. Otresite višak. U pripremljenoj zemlji napravite udubljenje prstom ili štapićem, dubine oko 5 centimetara i stavite izdanak u udubljenje. Zaspite zemljom i nežno pritisnite tako da izdanak bude prav i čvrsto zasađen. Zalijte umereno.

U zemlju sa strane postavite i po dva do tri prutića pa navucite plastičnu kesu preko njih tako da izdanak bude zaštićen. Kesu pričvrstite gumicom.

Stavite na mesto gde nema direktnog sunca. Zalivajte povremeno, s tim što zemlja treba da bude vlažna ali ne i mokra. Ispod kesica bi uvek moralo da bude malo kondenzovane vlage.

Izdanci će se razviti nakon dve do tri nedelje. Možete da testirate da li se već razvio koreni sistem tako što ćete nežno povući puzavicu – ako osetite otpor, znači da su se žilice već razvile.

Bilo bi dobro da vodite evidenciju o datumu kada ste ih zasadili.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

ONI PARE NIKAD NEĆE NAPRAVITI: 3 horoskopska znaka koja imaju najmanje šanse da se obogate!

Read Next

Ovo svi držimo u novčaniku, a opasno je!