OVAKO SE NEGUJE NAJLEPŠI PROLEĆNI CVET: Uspeva čak i početnicima, a verovanje kaže da privlači veliku sreću!

Na izgled ove biljke retko ko ostaje ravnodušan, a osim što izgleda lepo, ovaj cvet donosi i sreću, piše Lepaisrećna. 

Ukrasnu ili ljubičastu detelinu, mnogi nazivaju najlepšim prolećnim cvetom. Ako ste mislili da je za negovanje ove neobične biljke potrebno puno truda, varate se. Ona uspeva čak i početnicima.

Ljubičasta ukrasna detelina potiče iz porodice Oksalisa (Oxalis triangularis) a svojim lepim i nežnim listovima i cvetovima osvaja i krasi sve više domova. Međutim, nije samo odličan izbor za prozore i kuće, već i terase i dvorišta.

Potiče iz Brazila, a njeni tamnoljubičasti cvetovi se zatvaraju tokom noći.

SIMBOL JE USKRSA,LEGENDA KAŽE DA JE NASTAO OD BLAGOSLOVA BOGORODICE:Ovako se gaji najlepše i najmirišljavije cvetno drvo

Kako negovati ukrasnu detelinu: Traži svetlost i vlažno zemljište. Ukoliko je gajite u spoljašnjim uslovima, obezbedite joj svetlost, ali imajte na umu da im prija temperatura oko 15 stepeni. Mogu tolerisati i veće teperature, međutim mora se voditi računa, jer ako pređe 27 listovi će klonuti i biljka neće biti sveža i lepa. Zalivanje treba biti oskudno, što znači malom količinom vode s vremena na vreme.

Razmnožavanje: Ukrasna detelina raste iz lukovica i razmnožava se njihom deobom. Kao i ostale lukovice, i ova detelina ima periode mirovanja, a na kraju takvog perioda možete da izvadite lukovicu iz zemlje, odvojite bočne čenove i da ih zasadite u odgovarajuću zemlju pa ćete dobiti nove biljke.

KRISTALNI KAKTUS ĆE VAS OSVOJITI NA PRVI POGLED: Ovako se neguje i gaji ovaj sukulent jedinstvenog izgleda! (FOTO)

Biljke su otporne na bolesti, a od štetočina imamo čestu pojavu biljnih vaši. Oxalis se može držati kao pojedinačna sobna biljka ali se može saditi u većim korpicama ili žardinjerama zajedno sa nekim drugim cvećem kao što su begonije.

Budući da se radi o detelini i da se smatra da ove biljke sa četiri lista donose sreću. 

NE PROPUSTITE

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

UZMITE JEDNU KAŠIKU PRE JELA I PREPORODITE SE: Snažan domaći napitak za ten i kosu kao iz bajke!(RECEPT)

Read Next

NAKON SMRTI SINA I SUPRUGE, TRAGEDIJE SU SE SAMO NIZALE: Priča slavnog slikara ledi krv u žilama! (FOTO)