OVAKO SE NEGUJE I GAJI ISUSOV TRN: Božanstveni cvet koji tera negativnu energiju i cveta raskošno sve do prvih mrazeva!

Euphorbia milli poznata pod nazivom Isusov trn pripada rodu Euphorbia (mlečika) koji ima preko 200 vrsta. Veoma je otporna, a veruje se da tera negativnu energiju, ali i čisti vazduh. Odlična je, kako sobna, tako i biljka za balkon ili baštu.

Euphorbia milli potiče sa Madagaskara gde raste na granitnim stenama u visinu do 60 cm. Postoje dokazi da je ova biljka doneta na Bliski istok još pre nove ere.

Latinsko ime Euphorbia biljka je dobila po Euphorbusu, ličnom doktoru numidskog kralja Jube. Smatra se da je kralj Juba prvi pronašao Euphorbiu i dao joj ime po svom doktoru. Latinskim imenom milli nazvana je po baronu Milius, guverneru ostrva Burbona, koji je doneo ovu biljku u Francusku 1821. godine.

JOŠ UVEK NIJE KASNO DA IMATE RASKOŠNU BAŠTU: Ovo cveće možete posaditi i u junu!

Isusov trn cvet

Uobičajena imena za Euphorbia milli, Isusov trn ili kruna od trnja asociraju na legendu da je kruna od trnja koju je nosio Isus Hrist u vreme njegovog raspeća napravljena od stabljika ove biljke. Zanimljivo je da su stabljike ove biljke savitljive i da mogu da se prepliću u krug.

Euphorbia milli ima sukulentnu stabljiku prekrivenu sitnim dlačicama, a u razmacima od 3 do 4 cm izrasta trnje. Listovi svetlozelene boje sa vrlo kratkom peteljkom rastu duž trnovite, debele, mesnate stabljike.

Euphorbia milli cveta u toku cele godine, ali najčešće od ranog proleća pa do kasnog leta. Cvetovi su u stvari brakteje, koje su u izvornom obliku crvene boje, a odgajanjem su dobijeni i cvetovi ružičaste, žute i bele boje.

POSADITE SAD,SLEDEĆE GODINE IMATE CVETNI TEPIH:Ova biljka se sama razmnožava,zaliva se retko,uspeva u najlošijoj zemlji!

Isusov trn cvet

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

REMIKS JE STIGAO! Miks različitih stilova, brendova, medija i autora mode i dizajna na jednom mestu

Read Next

OVO NIKADA NE GOVORITE DRUGIMA O SEBI: Savet mudrog Konfučija kako da se zaštitite