OVAJ ZELENIŠ JE ČISTO ZLATO: Jača imuni sistem, može da reguliše krvni pritisak i poboljša rad creva!

Zelena salata je bogata mineralima kao što su kalijum, kalcijum i natrijum. Takođe sadrži i veliku količinu vitamina. Obiluje vitaminom C koji štiti organizam od prehlade i gripa, vitaminom E koji je snažan prirodni antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja. Vitamini A i B2, kojih takođe ima u velikim količima, korisni su za oči, kosu i kožu.

Pored toga, sadrži i folnu kiselinu, fosfor, gvožđe, magnezijum, bakar, mangan i cink. Ima vrlo visok procenat vode pa na ovaj način hidrira organizma, kažu nutricionisti. 

NE PROPUSTITE

Ovo su ostale pogodnosti koje pruža organizmu:

Jača imunitet

Ova salata je dobra za imunitet jer sadrži magnezijum, kalijum, kalcijum i fosfor. Ovi minerali smanjuju štetni uticaj slobodnih radikala u telu pa tako štite od virusnih infekcija i sličnih bolesti. Takođe, velika količina vitamina C povoljno deluje na imunitet.

Pomaže boljem radu creva i mršavljenju 

Dobra je za sve koji pokušavaju da izgube višak kilograma jer ima relativno visok procenat vlakana. Namirnice koje su bogate vlaknima pomažu da se osećamo sito i sa manjom količinom hrane, a osim toga, ubrzavaju metabolizam. Uz sve to, salata ima malo kalorija.

Zbog velike količine vlakana povoljno deluej na rad creva i olakšava pražnjenje. 

Zelena Salata

Čuva zdravle kostiju

Kalcijum je važan za zdravlje kostiju i zuba, a pomaže i u održavanju funkcije mišića.

Može da reguliše krvni pritisak 

Zelena boja salate potiče od hlorofila koji ima blagotvorno dejstvo u slučaju grčenja krvnih sudova, a veruje se da može da reguliše krvni prisitak, kao i da podstiče aktivnost srčanog mišića.

(Stil.kurir.rs)

NE PROPUSTITE

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

KAKO SE SAČUVATI OD ZAGAĐENOG VAZDUHA: Saznajte koji je najkritičniji period i šta je najbolja zaštita!

Read Next

KAKO SE GAJE RUŽE STABLAŠICE: Kao znak prestiža, nekad su ih imale samo kraljevske bašte, a danas su dostupne svima!