Otvoreno još 7,7 kilometara obilaznice, za 20 minuta od Batajnice do Orlovače

Aleksandar Vučić je tokom obilaska novoizgrađene trake auto-puta od Ostružnice do Orlovače najavio da će cela obilaznica do Bubanj Potoka, gde su sada u toku radovi, biti završena za nešto više od godinu dana.

Predsednik je rekao da će onda biti izmešteni kamioni iz centra grada i da će građani imati veliku korist od obilaznice. Takođe, najavio je da će se graditi i nastavak beogradske obilaznica do Pančeva, preko Leštana i Vinče, sa novim mostom na Dunavu.

“Tada će biti završen ceo saobraćajni prsten oko Beograda”, naglasio je Vučić i dodao da će onda kompletan teretni saobraćaj biti izmešten iz Beograda.

Dodao je da će država gledati da obezbedi novac za finansiranje i tog projekta.

Otvaranju Sektora 4 obilaznice prisustvovali su ministar građevine Tomislav Momirović, ambasadorka Kine Čen Bo, direktori “Puteva Srbije” i “Koridora Srbije” – Zoran Drobnjak i Aleksandar Antić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i zamednik gradonačelnika Goran Vesić.

Sektor 4 obuhvatio je radove na izgradnji leve trake auto-puta od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Orlovača, u dužini od 7,7 kilometara, gde je izgrađena nedostajuća leva traka auto-puta, dva tunela: Lipak i Železnik, kao i tri mosta: most br. 9, 10 i 11, kao i preostali radovi na petlji Orlovača.

Preostaje da se završi gradnja druge trake auto-puta od Orlovače do tunela Straževica i da se završi izgradnja obe trake auto-puta od Straževice do Bubanj Potoka.

U okviru Sektora 4, od Ostružnice do Orlovače, izgrađen je tunel Lipak (leva cev) u dužini od 600 metara i tunel Železnik (leva cev) od 699 metara.

Takođe, izgrađeni su: most 9 od 433 metra, most 10.422 metra i most 11 od 116 metara.

Postavljeni su i zidovi za zaštitu od buke u dužini većoj od pola kilometra.

Završena je kompletna izgradnja petlje Orlovača sa pristupnim rampama, kao i petlja Petlovo Brdo sa po dve odvojene kolovozne trake, od Metroa do petlje Orlovača, uključujući i most 24, iznad starog kružnog puta od Rakovice do Železnika.

Kada je reč o Sektoru B5, od petlje Orlovača od tunela Straževica u toku su radovi na izgradnji leve trake auto-puta (faza II) uključujući i novi tunel Straževica (leva cev).

Na Sektoru B6 u toku su radovi na izgradnji punog profila auto-puta od tunela Straževica do petlje Bubanj Potok.

Inače, cela deonica od mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj Potoka duga je 20,4 kilometara sa pristupnim saobraćajnicama.

Vrednost projekta je 227 miliona evra, a radovi se finansiraju 85 odsto iz zajma “Eksim” banke Kine i 15 odsto iz budžeta Srbije.

Izvođač radova je kineska kompanija “Power Construction Corporation of China”, a podizvođač azerbejdžanski “AzVirt” i domaće firme.

Završetkom radova do Bubanj Potoka biće kompletirano oko 47 kilometara auto-puta od Batajnice do Bubanj Potoka.

Ranije je izgrađena obilaznica od Batajnice do Dobanovaca i Ostružnice, sa novim mostom na Savi koji je izgrađen pored starog ostružničkog mosta.

Planirana je i izgradnja nastavka obilaznice od Bubanj Potoka do Pančeva, kada bi cela obilaznica bila duga oko 69 kilometara.

Tako bi se kompletirao ceo saobraćajni prsten oko Beograda, čime bi se potpuno izmestio teretni saobraćaj iz grada.

Beogadska obilaznica je jedan od najznačajnijih projekata, čija je gradnja počela pre više od 30 godina.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Junajted deklasirao Romu sa 6:2, Emeri iznenadio bivši Arsenal

Read Next

Vučić i Kopač o reformama u oblasti energetike i Srbijagasu