Otvoreni Balkan – nesmetan protok robe i jačanje međusobnog poverenja

Nova godina i nova pravila za promet hrane između Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Kamioni sa poljoprivredno-prehrambenim proizvodima ubuduće će prelaziti granicu bez nepotrebnih zadržavanja, jer se roba neće iznova kontrolisati prilikom ulaska u zemlju.

“Kada krene kamion za Severnu Makedoniju, mi ćemo poslati najavu Republici Severnoj Makedoniji da takav kamion stiže kod njih, on će otići direktno na mesto gde treba da ode, tamo će se izvršiti kontrola papira, naš certifikat će biti priznat u Republici Severnoj Makedoniji i u Albaniji, isto tako i njihovi certifikati kod nas. Praktično ništa neće otežavati proceduru izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u odnosu na regulative zemalja. Imaćemo poverenje jedni među drugima”, kaže savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković.

Stupanje na snagu sporazuma Otvoreni Balkan obradovalo je više od 600 izvoznika iz Srbije koji posluju na tržištu Severne Makedonije i Albanije, kao i prevoznike koji su do sada morali satima da čekaju na granici.

“Bilo je čekanja, bilo je redova, gubljenja vremena. Ovom odlukom to će se svesti na minimum, pretpostavljam i da se recimo iz Skoplja do Beograda stigne za 5-6 sati, a ne za 15-16 sati. Brži protok robe, brži dolazak robe na mesto odredišta, brži završetak ture za nas vozače, dolazak kući ili uzimanje nove ture i odlazak na neku novu destinaciju”, navodi vozač pančevačkog autoprevoznika “NN Cvetković” Nikola Stojković.

U Severnu Makedoniju i Albaniju do sada smo najčešće izvozili kukuruz, pšenicu, krompir, bezalkoholna pića, suncokretovo ulje, dok smo od njih kupovali rano povrće, grožđe, vino, mešavinu bilja za industriju…

Prostora za unapređenje saradnje ima, jer je robna razmena sa Severnom Makedonijom u 2020. bila oko 260 miliona evra, a sa Albanijom oko 70 miliona. Srbija je u ovoj razmeni uvek ostvarivala suficit, više smo robe prodavali nego što smo uvozili.

“Prednost je to što se neće kvariti roba i kvalitet neće biti ugrožen”, tvrdi sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović.

Inicijativa Otvoreni Balkan predviđa okupljanje svih država Zapadnog Balkana, pa tako i dalje stoji poziv zemljama koje se nisu priključile da to učine.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Branislav Mitrović novi kapiten “delfina“

Read Next

UBLAŽITE BOLOVE U LEĐIMA I KOLENIMA: 3 jednostavne vežbe za oporavak tela!