Otvorena fabrika Jumka u Rudnoj Glavi

Predsednik Aleksandar Vučić je, obilazeći novi proizvodni pogon “Jumka” u Rudnoj Glavi, rekao je da će radnice dobiti za 3.000 dinara veće plate nego što im je rukovodstvo kompanije obećalo.

“Ako su vam rekli da radite za 34.000, 35.000 dinara donećemo odluku da država subvencioniše i da radite za platu od 38.000 dinara. To će biti već od idućeg meseca”, rekao je Vučić obraćajući se zaposlenima.

On je rekao da je ponosan što je pre samo dva i po meseca rečeno da će se podići fabrika u Rudnoj Glavi i za to kratko vreme to je realizovano, i pogon je počeo sa radom. Jumkovu fabriku Vučić je obećao meštanima Rudne Glave početkom aprila, kada je u tamošnjoj ambulanti primio prvu dozu vakcine

“Pitao sam nekoliko divnih dama i svima je ovo druga plata u kući, tako će se lakše živeti i moći će da garantuju sigurnost deci i budućnost porodice”, rekao je predsednik.

Istakao je da će zaposleni u Rudnoj Glavi imati puno posla, jer se bave šivenjem odeće za sve naše službe bezbednosti, a sve je više zahteva zato što nam snaže vojska i policija.

Zahvalio je radnicama što rade posao koji nije lak i posao za koji bi mnogi rekli da nikada za taj novac ne bi, zbog čega će im biti povećane plate uz subvencije države.

Rekao je da je juče gledao jednog mladića koji je zaposlen u ovoj fabrici, a koji je ranije bio u inostranstvu, te je s tim u vezi obećao da će biti rađeno na vodovodu, novom izvorištu, kao i na spajanju sa Donjim Milanovcem.

Vučić je ukazao i da je put Klokočevac-Rudna Glava, kojim je prošao, urađen po najvišim standardima. 

“Nastavićemo da snažimo našu Srbiju na istoku, odakle nam je ogroman broj ljudi otišao u inostranstvo. Nadam se da će se vratiti i da imamo više dece”, podvukao je Vučić.

Naveo je i da Kinezi rade dobro u Boru, te da će zajedno poraditi na ekološkoj zaštiti da vazduh bude još čistiji.

Preneo je i da je dobio obećanje da će u Borskom rudniku prosečna plata biti 98.000 dinara, što je, podsetio je, značajno povećanje imajući u vidu da je pre dve godine, kada je izvršena privatizacija, bila 64.000 dinara.

Vučić je kazao da je zadovoljan smerom u kojem se stvari kreću.

“Siguran sam da vidite kolike su promene za kratko vreme. Nadam se da ću za godinu i po ili dve, u bilo kom svojstvu, moći da dođem ponovo i vidim nasmejana lica i vidim više dece u Rudnoj Glavi”, rekao je predsednik.

Ukazao je da su to ogromne promene i naveo da je ostalo da se uradi vodovod.

Dodao je da su mu preneli da je potreban i vrtić, ističući da to ima smisla ako budemo imali dece.

“Ako budemo videli da imamo više dece, da imate budućnost, onda vam obećavam i vrtić”, rekao je Vučić.

Vučić je tokom obilaska kruga fabrike primetio da u Rudnoj Glavi sada živi svega nešto više od 2.000 stanovnika, dok je 1961. godine bilo oko 3.200 radnika.

“Imaćemo puteve kao u Švajcarskoj”

Predsednik Srbije obišao je i obnovljeni put između Rudne Glave i Klokočevca i istakao da će takvi putevi, kao u Švajcarskoj, postati normalnost svuda u našoj zemlji.

“Ovo ovde je put između Rudne Glave i Klokočevca, to je bio užas, rupa do rupe, krpljeno 60 godina, a danas izgleda, pogledajte, kao u Švajcarskoj i Austriji. I zato sam ponosan na našu Srbiju koja posle toliko godina može da vraća naše ljude u zemlju i koja može da pruži nadu za ljude koji ovde žive, na istoku Srbije”, rekao je Vučić u snimku objavljenom na Instagramu budućnostsrbijeav sa puta u blizini tog mesta.

Naveo je da na snimku može da se vidi veličanstveni prizor, veličanstvena priroda i istakao da je za tako nešto bilo potrebno samo da bolje radimo i imamo uspešniju Vladu, ali i da verujemo u sebe i vratimo pobednički mentalitet.

“Ovakvi putevi biće normalnost svuda u našoj zemlji, borićemo se i radićemo još više”, poručio je Vučić i zahvalio je ljudima u celoj Srbiji na velikom poverenju.

Nova fabrika koštala oko milion evra

Nova fabrika “Jumka” u Rudnoj Glavi, površine 1.000 kvadratnih metara, koštala je oko milion evra, rekla je za Tanjug predstavnik za odnose s javnošću kompanije iz Vranja Gordana Savić.

Pogon je sagrađen za mesec i po dana i u njemu radi 80 žena u jednoj smeni. Na konkursu za radna mesta bilo je 200 prijavljenih kandidatkinja iz šire okoline Majdanpeka.

Savićeva je navela da je 29 novozaposlenih radnica prošlo obuku šivenja u Vranju, a potom će one uz pomoć tehnologa Jumka obučiti za taj posao preostale radnice.

Njihova obuka je počela u ponedeljak 21. juna kada je pogon počeo s radom.

Proizvodni program pogona u Rudnoj Glavi, rekla je Savićeva, isti je kao i u ostalim fabrikama proizvođača iz Vranja, konfekcija, radna odeća i uniforme za vojsku i policiju.

Otvaranju fabrike Jumka u Rudnoj Glavi prisustvuju ministarka privrede Anđelka Atanasković, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović i predstavnici kompanije “Ziđin koper Srbija”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Kada će građani moći da konkurišu za subvencije za zamenu stolarije

Read Next

VRUĆINA VAS UBIJA, NEMATE VREMENA DA ODETE DA NA TRENING: 4 vežbe koje možete raditi čak i u krevetu!