Otvorena fabrika guma “Tojo tajers” u Inđiji, Vučić: Planiraju nastavak investicija

Predsednik Vučić je po dolasku u fabriku održao sastanak sa predstavnicima “Tojo tajersa” i tokom obilaska novih pogona preneo novinarima da su mu rekli da žele još da investiraju u Inđiji.

“Ovo smo sanjali pre dve godine kada je počela gradnja fabrike. To će biti najveći izvoznik iz Srbije”, rekao je Vučić. Naveo je i da su mu predstavnici kompanije rekli da je otvaranje te fabrike samo početak i da hoće još da investiraju u nove pogone.

“Oni bi hteli opet ovde, a ja bih hteo na nekom drugom mestu, biće borba”, rekao je Vučić u šali.

Predsednik je naglasio da će dolazak kompanije Tojo puno značiti za Srbiju, naročito za Inđiju i okolna mesta. 

Predsednik Srbije izjavio je na otvaranju fabrike da će se u tu proizvoditi gume “made in Serbia” za audi, porše, micubiši i druge najbolje automobilske brendove iz celog sveta. 

“Kada sam sada ulazio na sastanak sa predstavnicima kompanije, ambasador Kacutamata mi je rekao – pre pet godina smo počeli da sanjamo ovaj san i posebno posle posete nedavno nastradalog Šinza Abea Beogradu. To je bila istorijska poseta i uspeli smo da pokrenemo stvari i dosanjali smo taj san. Ovo je jedina Tojo fabrika u Evropi i najbolja u celom svetu, po svom kvalitetu i opremljenosti”, rekao je Vučić. Izrazio je uverenje da to nije i poslednja  fabrika te kompanije koja će biti otvorena u Srbiji.

“Očekujemo da odavde u svetu, na severnoameričko i zapadnoevropsko tržište odu najbolje gume – made in Serbia napravljene u Inđiji”, naveo je Vučić i dodao da fabrika ima 117.000  kvadratnih metara, kao i da je investicija vredna 283.000.000 evra, ali da će ukupno iznositi više od trista miliona evra.

“Mi smo učestvovali kao vlada i drago mi je što nismo kasnili nijedan dan u isplati subvencija. Bar u nečemu da budemo kao Japanci”, rekao je Vučić.

Kazao je da trenutno u fabrici radi 460 radnika i najavio da će biti zaposleno još 120 do kraja sledeće godine, ali da će se njihov broj i dalje povećavati, bez obzira na visok nivo automatizacije i digitalizacije kompanije.

“To je nešto što nam donosi brži rast BDP i veće plate i penzije”, istakao je Vučić. 

Japanski “Tojo tajers” je najavio da će se u fabrici guma u Inđiji na proizvodnoj liniji naći brendovi Tojo tajers i Nito. Izvoz kompanije “Tojo”, kako je najavljeno na početku izgradnje fabrike u Inđiji 15. decembra 2020. godine, biće 240.000.000 evra, i biće jedan od najvažnijih i najmoćnijih izvoznika sa teritorije Srbije.

Reč je o investiciji vrednoj 382.000.000 evra, što je najveća japanska investicija do sada u Srbiji. Tojo je najavio da će fabrika u Inđiji do 2023. godine sa oko 560 srpskih radnika proizvoditi godišnje pet miliona “Tojo” guma.

Predstavnici kompanije su, na početku radova, najavili da će se u fabrici u Srbiji koristiti najnovija tehnologiju i proizvoditi najkvalitetniji proizvodi po najkonkurentnijim cenama, kao i na energetski efikasan način. Očekuje se da će fabrika godišnje proizvoditi pet do deset miliona guma premijum klase.

Opština Inđija obezbedila zemljište 

Opština Inđija je obezbedila zemljište površine 63 hektara i neophodnu infrastrukturu. Ova fabrika je prva grinfild investicija japanske korporacije “Tojo tajers” u Srbiji, ali i u čitavoj Evropi.

U Inđiji će biti centar za proizvodnju pet miliona guma godišnje, za tržišta Evrope, Bliskog istoka, Afrike i Severne Amerike, saopštila je japanska kompanija.

U postrojenju u Inđiji, kako je navedeno, primenjuju se inovativne tehnologije u procesu rada, uz poštovanje najviših svetskih standarda u zaštiti životne sredine.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Dve pobede španskih timova – Baskonija bolja od Efesa, Barselona od Monaka

Read Next

MUŠKARAC 44 GODINE NIJE IMAO POLNI ORGAN: Konačno je dobio veštački i otkriva kako sada vodi ljubav sa ženama