OTKRIVENO ZAŠTO JE MIRA MARKOVIĆ NOSILA CVET U KOSI: Od ovog je počelo sve!

Jedno naizgled banalno pitanje – zašto je Mirjana Marković, supruga Slobodana Miloševićačesto nosila cvet u kosi – otkriva mnogo o njenoj ličnosti, piše Nedeljnik.

A “tajnu cveta u kosi”otkrio je novinar Darko Hudelist,u feljtonu o Veri Miletić, tragično stradaloj partizanki u Drugom svetskom ratu, majci Mire Marković.

U istraživanju Darka Hudelista pronađeno je mnogo veza koje su ukazale da je tragična sudbina Vere Miletićbio okidač za političku karijeru Mirjane Markovićkroz koju je, na neki način, i tako se može tumačiti – tražila osvetu.

Hudelist je u knjizi Tajne enigme Vere Miletić(naručenoj od Mire Marković) Đurice Labovića pronašao podatak kako je sredinom juna 1944. godine ”Veri Miletić pošlo za rukom da napiše kratko pismo (u Banjičkom logoru) i preko neke logorašice dostavi ga svojim roditeljima”,kao i da su to pismo čitale Verine sestre (tj. Mirine tetke) Olga i Branka,dok ga je kasnije ”i njena ćerka Mirjana… desetinama puta imala u rukama”.

Labović piše i ovo:

”… Vera je pisala da u svom poduhvatu nije usamljena, da će ideja za koju se borila pobediti i da je sloboda na pomolu… Na kraju se nada da joj je ćerka živa i da će je verovatno školovati… ‘Drago bi mi bilo, kada bi bar na svečanostima nosila cvet u kosi, ne samo kao sećanje na majku, nego bi to bila jedna stalna spona između nas dvoje’…”

***

Hudelist je pronašao još tragova “cveta u kosi”u odrastanju Mirjane Marković.

Bilo je to u školskoj godini 1959/60.U prvom broju lista Požarevačke gimnazije Naša stvarnost, od 15. aprila 1960, a koji će već od drugog broja (onog od 25. maja 1960) promijeniti ime u Razvitak, Mira Markovićje objavila članak pod naslovom “Razmišljanja”, u kojem je obznanila da je napunila 17 godina ida, na određen način, kreće sa svojim ideološkim i društvenopolitičkim aktivizmom i svojom političkom karijerom.

Održala je moralnu bukvicu svojim drugovima i drugaricama iz razreda, poručivši jednome svom drugu koji se na školskom času, kako je napisala, “kod stiha o poginulima (moguća asocijacija na Veru Miletić – op. aut.) široko nasmejao”: “Druže, stidi se!”

A u drugom (formalno 17.) broju požarevačkog Razvitka, od 25. maja 1960, objavljen je izveštaj s omladinske konferencije Požarevačke gimnazije od 19. maja 1960, kao i sastanka održanog nekoliko dana kasnije, na kojem je 17-godišnja Mira Marković izabrana za predsednika Školskog komiteta omladine Gimnazije.U istom je Komitetu bio i njen dečko Slobodan Milošević.

A na str. 5 toga broja objavljena je i “pesma u prozi”,bez naslova, Mire Marković, sa stihom: “Jednog proleća u kosi su mi procvetali cvetovi…”

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

USPORITE STARENJE IZNUTRA: Antiinflamatorna dijeta je apsolutni hit u svetu, a OVO je razlog!

Read Next

JEFTINIJI BORAVAK U GRČKOJ TOKOM MAJA I JUNA, NEGO U SRBIJI: Za 10 dana, smeštaj samo 30 evra!