Otkrivene najdublje tačke svetskih okeana

Svetski naučnici tvrde da su napravili najpreciznije informacije o najdubljim tačkama svakog od pet najvećih okeana.

Istraživački tim mapirao je ključne lokacije na kojima se morsko dno spušta u Tihi, Atlantski, Indijski, Arktički i Južni okean, prenosi Bi-Bi-Si.

Rigorozne tehnike merenja koje je primenio tim Pet dubina potvrdile su da je Java pobedila, dok je najniži deo u rovu – na dubini od 7.187 m – zapravo je 387 kilometara od mesta na kojem su prethodni podaci sugerisali da bi mogla biti najdublja tačka.

Isto tako, u Južnom okeanu sada postoji novo mesto koje može da se smatra najdubljom tačkom tog regiona, a koje se nalazi na 7.432 metara dubine

Takođe, navodi se, postoji mesto u istom rovu, samo na severu, koje je još dublje Meteor dip na 8.265 metara, ali je tehnički u Atlantskom okeanu.

Slični tekstovi

„Tokom 10 meseci, dok smo obilazili ovih pet lokacija, mapirali smo područje veličine kontinentalne Francuske. Ali unutar toga bilo je područje veličine Finske koje je bilo potpuno novo, a morsko dno nikada ranije nije bilo viđeno“, objasnila je članica tima Heder Stjuart iz Britanskog geološkog zavoda.
Najdublje mesto na Atlantiku je u Portoriko rovu, mestu zvanom Braunson dip na 8.378 metara.

Sve ove informacije se predaju projektu Nipon faundejšn-GEBCO Sibed 2030, čiji je cilj da do kraja decenije sastavi, iz raznih izvora podataka, dubinsku mapu celog okeana.

Ove mape su od suštinskog značaja za navigaciju, naravno, i za polaganje podvodnih kablova i cevovoda, ali i za upravljanje ribarstvom i konzervaciju, jer se oko podvodnih planina okupljaju divlje životinje.

Dodaje se da morsko dno utiče na ponašanje okeanskih struja i vertikalno mešanje vode, a sve ove informacije su potrebne za poboljšanje modela koji prognoziraju buduće klimatske promene – jer okeani igraju ključnu ulogu u kretanju toplote širom planete.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Svet pred velikom krizom: Tri scenarija ruskih eksperata

Read Next

Na Fejsbuku tražio cenu krečenja stana, pa dobio urnebesan odgovor