Oštra reagovanja na najavu hrvatskog šefa diplomatije

Aleksandar Vulin je naglasio je da dâ li i koliko vojnika Hrvatska ili neka druga zemlja može da ima u okviru Kfora, odlučuje se u skladu sa principima određenim Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a ne dogovorom “braće po oružju”, saopštio je MUP.

“Ne sumnjam da bi Radman voleo da može da rasporedi ‘okupacione snage na prostoru Srbije, ali za to će mu trebati mnogo više od onog što sa (Aljbinom) Kurtijem može da smisli'”, istakao je ministar unutrašnjih poslova, komentarišući najavu ministra spoljnih poslova Hrvatske da će na Kosovu i Metohiji formirati vojni kamp kao i da se Hrvatska protivi bilo kakvoj promeni granica u istočnoj Evropi.

Navodeći da kada Radman kao ministar “države nastale razbijanjem SFRJ, a pre toga Kraljevine Jugoslavije”, priča o nepovredivosti granica, Vulin ocenjuje da je onda jasno da se granice ne smeju menjati samo ako bi vodile ujedinjenju Srba.

“Ostaje još samo da nam se objasni zašto je moguće menjati granice 1941, 1991, 2008. godine, a posle toga nije, i kako je cepanje Srbije doprinos miru, a ujedinjenje Srba pretnja stabilnosti”, zaključuje Vulin.

Petković očekuje da se oglasi Brisel

U saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića naglašava se da su najave Radmana pretnja po mir i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana, ali i Srbima koji su ostali da žive na teritoriji naše južne pokrajine.

Očekujemo jasnu i nedvosmislenu reakciju zvaničnika Evropske unije i Brisela, koji mora stati na put ovakvom zveckanju oružjem, koje dolazi od zemlje koja je članica EU, dodaje se u Petkovićevom saopštnju.

Najoštrije protivljenje planovima za gradnju vojnog kampa hrvatske vojske iskazali su i gradonačelnici deset srpskih opština na KiM.

U saopštenju se navodi da takva najava kod Srba “izaziva sećanja na pogrom, ali i akcije entičkog čišćenja ‘Bljesak’ i ‘Oluja’, iza kojih su ostala spaljena srpska sela i gradovi, ubijeni i nestali Srbi”.

“Na ovim prostorima militarizacija je svima preko glave, i Srbima, i Albancima ali i svim ostalim građanima, jer je svima potrebna ekonomska perspektiva, radna mesta i jačanje demokratije… u tom smislu hrvatski ministar je trebalo da najavi otvaranje fabrika a ne da ‘zvecka oružjem'”, poručuje deset srpskih gradonačlenika sa KiM.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vlada usvojila uredbu o dodatnih 3.000 dinara za vakcinisane – prijava od 1. do 15. juna

Read Next

Skupština usvojila izmene zakona o kulturi i sportu